Beneficjentem działania może być grupa producentów mająca dowolną formę prawną, która łączy podmioty gospodarcze aktywnie biorące udział w systemach jakości żywności. Oznacza to, że w ramach działania o pomoc mogą ubiegać się między innymi:
grupy producentów rolnych działające w formie organizacyjnej utworzonej zgodne z przepisami ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983 z późn. zm.),
grupy utworzone „ad hock” przez producentów żywności wysokiej jakości na potrzeby realizacji operacji,
osoby fizyczne (producenci rolni), które zawiązały grupę na potrzeby realizacji operacji objętej wsparciem.
We wszystkich przypadkach grupy producentów muszą spełniać warunki określone w rozporządzeniu wykonawczym dla działania. Realizacja operacji może polegać między innymi na:
organizacji oraz uczestnictwie w targach,
realizacji kampanii promocyjnych,
reklamie produktów i informowanie o ich cechach i właściwościach za pośrednictwem wybranych kanałów umożliwiających dotarcie do konsumenta.
Beneficjenci działania mogą uzyskać refundację 70% kosztów kwalifikowalnych faktycznie poniesionych na realizacje operacji, podkreślić należy, że koszty kwalifikowalne nie obejmują podatku VAT.
Zasady udzielenia pomocy oraz wykaz kosztów kwalifikowalnych podlegających refundacji zawarte są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 8 czerwca 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania „Działania informacyjne i promocyjne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Podstawowe akty prawne dla działania „Działania informacyjne i promocyjne”:
rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Działania informacyjne i promocyjne” objętego PROW na lata 2007-2013 (Dz. U. Nr 99 poz. 830),
ustawa z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64 poz. 427 z późn. zm.).