Finlandia: Islandczycy zablokowali sprzedaż produktu Skyr
30 października 2015
Od początku roku Arla Foods z powodzeniem lokuje w Skandynawii, krajach Beneluksu, Niemczech i Wielkiej Brytanii jogurty Skyr. Produkt jest bogaty w proteiny, cechuje się niską zawartością tłuszczu i niskim poziomem cukru. Produkt ten mogli poznać także polscy technolodzy podczas tegorocznych seminariów dla technologów. Tymczasem od maja trwa potyczka pomiędzy producentem islandzkiego, oryginalnego jogurtu Skyr a firmą Arla Foods.
Islandczycy z firmy MS Iceland Dairies zaprotestowali przeciwko powoływaniu się na nazwę wywodzącego się stąd produktu, który ich zdaniem jest inny niż ten, który Arla Foods sprzedaje pod tą nazwą. Również na facebookowej stronie Arla Skyr znajduje to swoje odbicie. Z drugiej strony nazwa Skyr jest chroniona tylko w niektórych krajach europejskich.
Dyskusja weszła w nową fazę z chwilą zablokowania sprzedaży produktu Arla Skyr w Finlandii, gdzie Islandczycy sprzedają już swój produkt. Arla Foods musi wycofać swój produkt z półek do końca tygodnia. Sąd w Finlandii uznał, że jest to specyficzny produkt a nie rodzaj/typ produktu.