Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożeje wieprzowina i drób

20 lipca 2005

Na początku tego tygodnia o około 10 proc. podrożały półtuszewieprzowe - mówi Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi.

Wzrosły również, choć nie tak znacznie, notowania innych świeżych surowców, takich jak szynka czy schab. To rezultat zmniejszonej podaży tuczników. Jak zwykle o tej porze roku rolnicy przygotowują się do żniw i ograniczają dostawy.

Wzrost cen nie dotknął jednak mięsa mrożonego, którego spore zapasy znajdują się w chłodniach. Prawdopodobnie zakładybędą w tej sytuacji częściej korzystać z mrożonego mięsa przy produkcji wędlin i wyrobów garmażeryjnych.

Nie zmieniły się w ostatnich dniach notowania wołowiny. Mięso jest nadal stosunkowo drogie, a podaż i popyt utrzymują się na stałym poziomie.

Wzrosły ceny drobiu. Kurczaki świeże dostępne są na giełdach po 5,1 - 5,3 zł za kg.


POWIĄZANE

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Rada Europy uzgadnia pakiet "VAT w erze cyfrowej" Rada osiągnęła dziś porozumien...

Fundusz odbudowy i zwiększania odporności Rada Europy zatwierdza zmienione plany...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę