Na początku tego tygodnia o około 10 proc. podrożały półtuszewieprzowe - mówi Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi.
Wzrosły również, choć nie tak znacznie, notowania innych świeżych surowców, takich jak szynka czy schab. To rezultat zmniejszonej podaży tuczników. Jak zwykle o tej porze roku rolnicy przygotowują się do żniw i ograniczają dostawy.
Wzrost cen nie dotknął jednak mięsa mrożonego, którego spore zapasy znajdują się w chłodniach. Prawdopodobnie zakładybędą w tej sytuacji częściej korzystać z mrożonego mięsa przy produkcji wędlin i wyrobów garmażeryjnych.
Nie zmieniły się w ostatnich dniach notowania wołowiny. Mięso jest nadal stosunkowo drogie, a podaż i popyt utrzymują się na stałym poziomie.
Wzrosły ceny drobiu. Kurczaki świeże dostępne są na giełdach po 5,1 - 5,3 zł za kg.