Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Drożeje wieprzowina i drób

20 lipca 2005

Na początku tego tygodnia o około 10 proc. podrożały półtuszewieprzowe - mówi Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi.

Wzrosły również, choć nie tak znacznie, notowania innych świeżych surowców, takich jak szynka czy schab. To rezultat zmniejszonej podaży tuczników. Jak zwykle o tej porze roku rolnicy przygotowują się do żniw i ograniczają dostawy.

Wzrost cen nie dotknął jednak mięsa mrożonego, którego spore zapasy znajdują się w chłodniach. Prawdopodobnie zakładybędą w tej sytuacji częściej korzystać z mrożonego mięsa przy produkcji wędlin i wyrobów garmażeryjnych.

Nie zmieniły się w ostatnich dniach notowania wołowiny. Mięso jest nadal stosunkowo drogie, a podaż i popyt utrzymują się na stałym poziomie.

Wzrosły ceny drobiu. Kurczaki świeże dostępne są na giełdach po 5,1 - 5,3 zł za kg.


POWIĄZANE

W polskim prawie cywilnym brak jest definicji siły wyższej. Jednak w doktrynie i...

Ministerstwo Finansów planuje sięgnąć do kieszeni palaczy. WEI (Warsaw Enterpris...

                                                                    Kanadyjska A...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę