Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dramat polskiej żywności!

18 lutego 2004

Przemysł żywnościowy może ponieść miliardowe straty, jeżeli minister rolnictwa podpisze projekt zmiany rozporządzenia o znakowaniu środków spożywczych - uważa Polska Federacja Producentów Żywności. Zdaniem Federacji, może to oznaczać wycofanie od 1 maja z rynku części produktów żywnościowych.

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych z grudnia 2002 r., m.in. środki spożywcze oznakowane zgodnie z dotychczasowymi przepisami mogą być wprowadzane do obrotu w tych opakowaniach do czasu wyczerpania zapasów opakowań, jednak nie dłużej niż do 1 stycznia 2005 r. Obecnie resort przygotował zmianę przepisów o znakowaniu, (...), skracającą okres przejściowy o 8 miesięcy, co oznacza katastrofę zarówno pod względem logistycznym, jak i kosztowym. Może nawet dojść do okresowych braków produktów żywnościowych –  poinformowała w komunikacie Federacja.

Z informacji przekazanej przez Federację wynika, że projekt nie przewiduje okresów przejściowych na zużycie opakowań zgodnych z wcześniejszymi przepisami, mimo że obowiązujące rozporządzenie umożliwiało producentom wykorzystanie zapasów do końca 2004 r. Przedstawiciele Federacji zwrócili uwagę, że oprócz miliardowych strat z powodu konieczności usunięcia opakowań oraz wycofania z rynku produktów, firmy poniosą bardzo wysokie koszty związane z zaprojektowaniem i zamówieniem nowych opakowań.

Tak radykalna i nieoczekiwana zmiana pogorszy warunki ekonomiczne funkcjonowania firm sektora żywnościowego i osłabi w znacznym stopniu ich pozycję rynkową. Opóźnienia w dostawach mogą być wykorzystane przez konkurencyjne firmy z UE, co w konsekwencji może doprowadzić do upadku wielu firm i pogorszenia się kondycji całego sektora żywnościowego –  podała Federacja. Według przedstawicieli Federacji rozwiązanie określone rozporządzeniem z 2002 roku było zgodne z oczekiwaniem całego przemysłu żywnościowego. Podkreślili, że cykl zmiany opakowań trawa zwykle w firmach do półtora roku, a przeciętny dopuszczalny okres przechowywania żywności często przekracza sześć miesięcy.


POWIĄZANE

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Rada Europy uzgadnia pakiet "VAT w erze cyfrowej" Rada osiągnęła dziś porozumien...

Fundusz odbudowy i zwiększania odporności Rada Europy zatwierdza zmienione plany...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę