Na rynku żywca wieprzowego wszystkie wersje zdarzeń są możliwe. Dziś część zakładów pozostawiła cenniki bez zmian, bacznie obserwują co robi konkurencja.
Inne np. z Wielkopolski czy centrum kraju podniosły stawki – najczęściej o 5 – 10 groszy za kilogram, ale są też nieliczne firmy gdzie od dziś obowiązują minimalne obniżki.
Bo pod koniec miesiąca do zakładów trafia dużo żywca z umów kontraktacyjnych. I o dostawców nie trzeba zabiegać. Ceny są bardzo rozchwiane. Zmieniają się co kilka dni. Wszystko zależy od ilości żywca i zapotrzebowania handlu.
Hodowcy za żywiec najczęściej dostają od 3 złotych 50 groszy do 3 złotych 70 groszy. Prawdopodobnie dopiero wrzesień przyniesie stabilizację.
Tuczniki zł/kg
S 5,10 – 5,30
E 4,90 – 5,20
U 4,70 – 5,00
R 4,50 – 4,74
O 3,90 - 4,44
P 3,70 – 4,24
Najczęściej klasa „R” wyceniana jest powyżej 4 i pół złotego za kilogram, klasa „U” dochodzi do 5 złotych.
Prosięta zł/parę
woj. lubelskie
90 – 230
woj. podlaskie
100 – 240
woj. mazowieckie
120 – 200
woj. pomorskie
130 – 180
woj. kujawsko-pomorskie
145 – 170
woj. opolskie
160 – 200
woj. małopolskie
170 – 240
Na targowiskach bez większych zmian. W całym kraju małe prosięta można kupić poniżej 200 złotych za parę. Tylko na Lubelszczyźnie poniżej 100.