Na rynku żywca wieprzowego trudno o zdecydowane tendencje. Podczas gdy jedni obniżają ceny, inni je podnoszą. Większość jednak próbuje utrzymać cenniki z ostatnich tygodni.
I tak najczęściej rolnicy za dostarczone tuczniki otrzymują dzisiaj od 3 złotych 10 groszy do 3 złotych 20 groszy za kilogram. Sporadycznie cena sięga 3,5 złotego.
Zapotrzebowanie sieci handlowych nadal pozostawia wiele do życzenia więc, nie ma przynajmniej na razie, większych kłopotów z zakupem świń. Komu bardzo brakuje surowca, płaci trochę więcej i uzupełnia niedobory zwierzętami fermowymi, ale są to tylko niewielkie ilości. Już wkrótce jednak sytuacja może się zmienić.
Nadchodzący sezon grillowy być może rozrusza wreszcie rynek, a wtedy podwyżki będą nieuchronne.
TUCZNIKI
S 5,33
E 4,19 – 4,88
U 4,03 – 4,68
R 3,88 – 4,48
O 3,60 – 4,28
P 3,10 – 3,98
Ostanie dni przyniosły duże zróżnicowanie cen. Podstawowa klasa R jest wyceniana od 3 złotych 88 groszy do blisko 4,5 złotego za kilogram. Dziś trwa sondowanie rynku. Jutro można spodziewać się kolejnych zmian.
PROSIĘTA zł/parę
Woj.lubelskie 70 - 170
Woj.świętokrzyskie 100 – 150
Woj.mazowieckie 120 – 200
Woj.podlaskie 120 – 230
Woj.pomorskie 150 – 170
Woj.śląskie 200 – 300
Różnice cen również na targowiskach. Najtańsze, ale i najlżejsze prosięta znaleźliśmy w Markuszowie w województwie lubelskim. Tu parę wyceniano na 70 złotych. Najdrożej na Śląsku.