Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywiec wieprzowy 05.11.2007

5 listopada 2007
Jest tak tanio, że nie ma już z czego obniżać – przyznają sami przetwórcy. Na rynku żywca wieprzowego w najlepszym razie jest stabilnie, ale zdarzają się wyjątki, gdzie zakłady zdecydowały się na przeceny. Tak jest między innymi w niektórych wielkopolskich firmach.

W punktach skupu zrobiło się tłoczniej, bo rolnicy przetrzymywali zwierzęta z myślą o tym, że dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa zmienią szybko ceny. Ale tak się nie stało. Dziś najczęstsze ceny skupu tuczników to 3 złote – 3 złote 20 groszy za kilogram. W środę Agencja Rezerw Materiałowych ogłosi listę pierwszych szczęśliwców, którzy dostaną pieniądze za przechowywanie mięsa.

A to oznacza, że najwcześniej dopiero pod koniec tygodnia firmy będą mogły zamrażać zapasy. Czy wpłynie to na długo wyczekiwane przez hodowców podwyżki, odpowiedź już wkrótce.

W większości zakładów ceny skupu żywca wieprzowego w klasie E ledwo doganiają 4 i pół złotego. Klasa R tylko w nielicznych firmach przekracza 4 złote.

TUCZNIKI
wg wbc zł/kg

S 4,33 – 4,65

E 4,30 – 4,50

U 4,10 – 4,20

R 3,85 – 4,10

O 3,25 – 3,80

P 3,05 – 3,60




A na targowiskach zainteresowanie prosiętami niewielkie. Ceny dość zróżnicowane. Najtańsze ale i najlżejsze zwierzęta oferowano Michowie i Rykach na Lubelszczyźnie. Parę ceniono na 60 złotych.

TUCZNIKI
zŁ/parę
wg ODR

woj.lubelskie
60 – 170

woj.mazowieckie
100 – 160

woj.świętokrzyskie
100 – 180

woj.podlaskie
120 – 250

woj.opolskie
160 - 180
 

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę