Na razie nieśmiało o 5 – 10 groszy za kilogram rosną ceny tuczników. I chociaż żywca jest mniej, to zamówienia handlu wciąż są bardzo skromne.
Ale co będzie dalej wiele firm uzależnia od dzisiejszych wieści z punktów skupu. Tego można się było spodziewać mówią w zakładach. Eksperci już od kilku miesięcy prognozowali letni spadek pogłowia świń.
A to nie jedyny powód, bo w niektórych regionach kraju na hasło „podwyżki” rolnicy zareagowali wstrzymaniem dostaw. Liczą, że za tydzień czy dwa uda im się sprzedać zwierzęta drożej. Ale na tym rynku trudno być czegoś pewnym – komentują przetwórcy.
Na razie ceny tuczników odstawianych do zakładów zaczynają się od 3 złotych za kilogram i najczęściej nie przekraczają 3 złotych 10 groszy.
Tuczniki wg wbc zł/kg
S 4,15 – 4,47
E 4,02 – 4,37
U 3,85 – 4,29
R 3,60 – 4,18
O 3,00 – 3,67
P 2,80 – 3,25
W klasyfikacji poubojowej zmiany cenników jeszcze mało widoczne. Ale rozpiętości duże. Tylko klasy E i S wyceniane są powyżej 4 złotych.
Prosięta zł/parę
ceny targowiskowe wg ODR
woj. lubelskie
70 – 150
woj. mazowieckie
90 – 160
woj. świętokrzyskie
100 – 180
woj. kujawsko-pomorskie
120 - 150
woj. opolskie
130 – 200
woj. małopolskie
180 – 300
Na targowiskach ceny prosiąt wciąż niskie. Od 70 złotych za parę najmniejszych sztuk na Lubelszczyźnie, do 300 w Nowym Targu i Mszanie Dolnej.