Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrost krajowych cen skupu podstawowych gatunków żywca

3 grudnia 2015

W dniach 14-20 marca w dalszym ciągu drożały podstawowe gatunki żywca oraz drób - podaje ARR. - Przewaga popytu nad podażą, wysokie ceny na świecie, jak również realizacja umów prywatnego przechowywania wieprzowiny, przekładały się w połowie marca br. na wzrost krajowych cen skupu podstawowych gatunków żywca. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14-20.03.2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,26 zł, tj. o 1,7 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 5 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 16 proc. więcej niż rok wcześniej.
Na krajowym rynku w dniach 14-20.03.2011 r. zakłady skupowały bydło przeciętnie po 5,36 zł/kg wobec 5,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to o 6 proc. więcej niż przed miesiącem i o 22 proc. więcej niż rok wcześniej.
W trzecim tygodniu marca br. za kurczęta brojlery płacono średnio 3,86 zł/kg, tj. o 0,8 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 12 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki skupowano przeciętnie po 5,16 zł/kg, tj. po cenie o 1 proc. wyższej niż w poprzednim tygodniu i o 2 proc. wyższej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowania sprzed roku kurczęta podrożały o 23 proc., a indyki o 20 proc. Pomimo wzrostu cen skupu żywca, ich relacje do cen pasz kształtują się na bardzo niskim poziomie, bowiem jednocześnie ceny zbóż są wysokie.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę