Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrost cen na rynku trzody

26 sierpnia 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie informuje, że po trwającym trzy tygodnie zastoju, na rynku trzody chlewnej ceny drgnęły w górę. Według notowań MRiRW w drugim tygodniu sierpnia (8-14.08) zakłady mięsne za kilogram żywca płaciły przeciętnie 4,73 PLN w porównaniu z 4,69 PLN tydzień wcześniej. Obecna cena jest na dokładnie takim samym poziomie jak miesiąc temu.

W porównaniu z ruchem cen w okresie lipiec-sierpień w poprzednich latach, w tym roku rynek rozczarował producentów trzody. Zazwyczaj pomiędzy drugim tygodniem lipca a drugim tygodniem sierpnia w ostatnich ośmiu latach, dla których dostępne są dane, cena żywca rosła o 0,12 PLN/kg. Przyczyną płaskich cen w tym roku, mogło być deszczowe i stosunkowo chłodne lato. Nie występowały w zasadzie dłuższe okresy z upalną pogodą.
Brak ładnej pogody i wysokich temperatur z jednej strony obniża popyt na mięso na grilla, a z drugiej strony pozwala na niezakłócony wzrost tuczników do wysokiej wagi (w trakcie i po okresie upałów tuczniki oddawane do uboju zazwyczaj są nieco lżejsze niż normalnie). Tezę tę potwierdzają dane MRiRW. W lipcu tego roku przeciętna masa tuszy wyniosła 86,4 kg i była nawet o 0,2 kg wyższa niż w czerwcu. Dla porównania w ostatnich dwóch latach w lipcu masa tuszy była odpowiednio o 0,7 i 1,0 kg mniejsza niż w czerwcu. W poprzednich latach dalszy spadek masy notowano również w sierpniu, a w tym roku, jak dotychczas, masa nie spada.
Wydaje się, że w najbliższych kilku tygodniach większe jest prawdopodobieństwo wzrostów cen niż ich spadków. Zazwyczaj ceny osiągają swoje roczne maksimum właśnie w nadchodzącym okresie - mniej więcej od połowy sierpnia do połowy września. W tym roku w kierunku wzrostów cen będzie działać również silne osłabienie złotego wobec euro oraz obserwowana poprawa pogody. Wyższe ceny będzie wspierać również długookresowa tendencja spadkowa pogłowia świń. Prawdopodobnie od końca września rozpocznie się sezonowy spadek cen, jednak dużo wskazuje na to, że będzie on wolniejszy niż zazwyczaj.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę