Wzrośnie produkcja wszystkich podstawowych przetworów mleczarskich
21 kwietnia 2011
Prognozy USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, iż w 2011 r. wzrośnie światowa produkcja wszystkich podstawowych przetworów mleczarskich (mleko płynne, masło, sery, mleko w proszku) - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.
W największym stopniu zwiększy się ona w przypadku pełnego mleka w proszku -- o prawie 5 proc. w relacji rocznej do 3834 tys. ton. Będzie to przede wszystkim wynik zmian w poziomie przetwórstwa mleka w Chinach, Nowej Zelandii (która systematycznie zwiększa swój udział w światowym rynku PMP) -- o 50 tys. t -- oraz Argentynie -- o 40 tys. ton. Produkcja PMP jest napędzana dynamicznie rosnącym popytem importowym na ten produkt.
Według danych USDA w 2010 r. światowy import PMP zwiększył się o 17 proc. względem 2009 r., zaś w bieżącym roku przewidywany jest wzrost o dalsze 16 proc. W największym stopniu zakupy zwiększą Chiny -- o 25 proc. r/r, tj. 80 tys. t -- oraz Rosja -- o 40 proc. tj. 20 tys. t (do 70 tys. t) i Indonezja -- o 20 proc., tj. 10 tys. ton.
Jednocześnie USDA prognozuje, iż w bieżącym roku globalna produkcja zarówno masła jak i odtłuszczonego mleka w proszku wzrośnie o około 3 proc. względem 2010 r., zaś serów o około 1 proc.