Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrosła produkcja margaryn w 2010 roku

3 grudnia 2015

Według danych GUS, w 2010 roku produkcja margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczów w średnich i dużych przedsiębiorstwach osiągnęła poziom 375 tys. ton. W stosunku do 2009 roku oznacza to ok. 9-procentowy wzrost. Wstępne dane za styczeń 2011 roku wskazują już jednak na pogorszenie wyników wobec analogicznego miesiąca przed rokiem. GUS podaje, że wówczas zakłady wytworzyły ok. 24,1 tys. t margaryn, tj o ponad 2 proc.mniej w relacji rocznej - informują analitycy BGŻ.
W ostatnich latach systematycznie rosło znaczenie eksportu jako kanału zbytu margaryn. Jednocześnie zwiększał się jednak także import. Niemniej, Polska wciąż pozostaje eksporterem netto margaryn, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.
Według raportu IERiGŻ Rynek rzepaku wydanym w listopadzie ub.r., to właśnie utrzymujący się wysoki popyt importowy mógł być jedną z przyczyn wzrostu produkcji margaryn w 2010 roku.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę