Według danych GUS, w 2010 roku produkcja margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczów w średnich i dużych przedsiębiorstwach osiągnęła poziom 375 tys. ton. W stosunku do 2009 roku oznacza to ok. 9-procentowy wzrost. Wstępne dane za styczeń 2011 roku wskazują już jednak na pogorszenie wyników wobec analogicznego miesiąca przed rokiem. GUS podaje, że wówczas zakłady wytworzyły ok. 24,1 tys. t margaryn, tj o ponad 2 proc.mniej w relacji rocznej - informują analitycy BGŻ.
W ostatnich latach systematycznie rosło znaczenie eksportu jako kanału zbytu margaryn. Jednocześnie zwiększał się jednak także import. Niemniej, Polska wciąż pozostaje eksporterem netto margaryn, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.
Według raportu IERiGŻ Rynek rzepaku wydanym w listopadzie ub.r., to właśnie utrzymujący się wysoki popyt importowy mógł być jedną z przyczyn wzrostu produkcji margaryn w 2010 roku.