Wraz ze wzrostem skupu mleka w UE-27 oraz utrzymującym się wysokim popytem importowym na rynkach światowych, głównie ze strony Chin i Rosji, ale w późniejszych miesiącach także Algierii, Unia Europejska w 2010 r. istotnie zwiększyła eksport przetworów mleczarskich na rynki trzecie. Co więcej, według badań ZMP wolumen wywozu mierzony w ekwiwalencie mleka zwiększył się bardziej niż przyrósł skup - w ciągu trzech pierwszych kwartałów ub. r. o około 400 tys. ton - informują analitycy BGŻ.
Największy popyt na rynku globalnym zgłaszano na unijne odtłuszczone mleko w proszku oraz sery. W całym 2010 r. eksport OMP ze Wspólnoty zwiększył się o ponad 65%, osiągając poziom 377,7 tys. t, przy czym największy udział miały w nim Belgia, Holandia, Francja i Niemcy. Polska sprzedała poza granice UE-27 30,6 tys. t (o 48% więcej niż rok wcześniej) produktu, plasując się na piątym miejscu.
Wywóz serów wzrósł o 17% w relacji rocznej do 676,3 tys. ton. Do czołowych eksporterów sera należą: Niemcy, Francja, Holandia i Włochy, przy czym ten pierwszy kraj w przeciągu ostatniego roku zwiększył eksport o prawie 42%.
Spadek sprzedaży zagranicznej odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku - o prawie 4% do 444,1 tys. t - oraz oleju maślanego - o ponad 9% do 24,6 tys. ton.