Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, zyski były niewielkie i istotnie zmniejszyły się nakłady inwestycyjne oraz stopa inwestowania. Sytuacja finansowa przemysłu tłuszczowego generalnie była słabsza niż przeciętnie w sektorze spożywczym
W I kwartale 2011 roku, według danych GUS opublikowanych w czerwcu br., wartość produkcji sprzedanej w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zatrudniających powyżej 49 osób osiągnęła poziom 709,4 mln PLN. W odniesieniu do analogicznego okresu w 2010 roku oznacza to ok. 34-procentowy spadek.
Jeśli chodzi o rentowność, w I kwartale br. wskaźniki rentowności obrotu brutto i netto w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 49 osób i prowadzących księgi rachunkowe wyniosły odpowiednio 4,7 i 3,3%. Dla porównania, w przeciągu pierwszych trzech miesięcy 2010 roku wskaźniki te osiągnęły poziom odpowiednio 4,6 i 3,4%.