Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wołowina 11.10.2007

11 października 2007
Producenci wołowiny zacierają ręce. Zainteresowanie ich surowcem zdecydowanie rośnie. Zwiększa się sprzedaż, ceny idą w górę. Krajowi przetwórcy zaczynają już robić zapasy pod świąteczną produkcję, bo jeśli eksport nadal będzie rósł w takim tempie, jak przez ostatnie miesiące, to wołowiny może dla nich zabraknąć, albo będzie bardzo droga.

Wszystko za sprawą pryszczycy i choroby niebieskiego języka u bydła jakie nękają kraje Europy. Unijni przetwórcy wolą mieć pełne magazyny mięsa, niż czekać aż rodzimi hodowcy uporają się z problemami.

Mrożone ćwierci wołowe o wysokiej mięsności to dziś hit eksportowy. Najpopularniejsze mięso w klasie U jest coraz mniej osiągalne, a ceny z dnia na dzień rosną. Może dojść do sytuacji, że krajowi przetwórcy drogie wołowe mięso będą zastępowali taniejącą wieprzowiną.

Ćwierci wołowe
zł/kg

byki 8,80 – 10,50

jałówki 7,80 – 8,50

krowy 6,25 – 8,50


 

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę