Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wołowina 01.06.2007

1 czerwca 2007
Obniżki zawitały na krajowy rynek wołowiny. Spadły ceny skupu byków i jałówek, szczególnie w tych zakładach, które kupują tylko pod własne potrzeby. Nieco wyższe stawki oferują firmy eksportowe, ale tam narzekają na słabą sprzedaż w Europie Zachodniej. Podobno europejski rynek zaopatruje się w tańszą od naszej wołowinę z Ameryki Południowej.

Tymczasem w wielu rejonach kraju bydła jest teraz dużo. Rolnicy, których ograniczają kwoty mleczne pozbywają się zwierząt.

Stąd kolejki w zakładach. W niektórych, aby sprzedać byka czy jałówkę, trzeba się zapisywać z 3 tygodniowym wyprzedzeniem.

Ale np. na Podkarpaciu chętni na bydło są. Sprzedać je można od ręki, ale mięso musi spełniać minimum wymogi klasy R.

Bydło
zł/kg

klasa I

byki 4,15 – 4,80

jałówki 3,50 - 4,00

krowy   2,50 – 3,50


Bardzo dobre ceny utrzymają się tylko na krowy. Zakłady kupują je najchętniej. Zdarza się nawet, że stare krowy wyceniane są wyżej niż młode byki nie trzymające odpowiedniej wagi.


Bydło
ceny targowiskowe wg ODR-ów

cielęta    4,00 – 13,00 zł/kg

krowy     2200 - 2600 zł/szt.

jałówki    2125 – 2400 zł/szt.


Na targowiskach najbardziej zróżnicowane są ceny cieląt. Na Mazowszu wyceniane od 4 złotych za kilogram, w Świętokrzyskiem osiągają cenę nawet kilkunastu złotych za kilogram. 
 

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę