Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina 27.12.2007

27 grudnia 2007
W zakładach mięsnych ruszył skup żywca. Co prawda w większości tylko na dwa dni. Ale już wiadomo że ceny nadal są wysokie.

Na pytanie ile przetwórcy są gotowi płacić – odpowiedź jest prosta – tyle ile życzą sobie dostawcy byle by tylko mieć towar. Pośrednicy i małe punkty skupu nie pracują, dlatego zakłady aby było z czego produkować posiłkują się zwierzętami fermowymi, a te zawsze są droższe.

Tylko w Wielkopolsce stawki proponowany dziś są nieco niższe, tam przetwórnie wróciły po poziomu z środy. Ceny skupu żywca zaczynają się dziś od 3 złotych 20 groszy za kilogram kończą na 4 za tuczniki firmowe.

Sytuacja jest na tyle nietypowa, że nawet po nowym roku ceny zamiast spadać mogą rosnąć. Świń brakuje, a rolnicy czekają, bo liczą że wraz z uruchomieniem eksportu do Rosji wzrośnie i popyt i ceny.

Klasa R przekroczyła 4 złote. Ceny rosną, ale przy wysokich kosztach produkcji to wciąż żadna rewelacja zgodnie przyznają i rolnicy i przetwórcy.

Przed świętami zainteresowanie prosiętami było mało, podobnie jak i ich podaż. Najniższe ceny na Lubelszczyźnie.



Tuczniki
wg wbc
zł/kg

ceny skupu netto

S 4,65 – 4,85

E 4,39 – 4,70

U 4,23 – 4,50

R 4,05 - 4,15

O 3,40 – 3,86

P 3,20 – 3,59



Prosięta
zł/parę

targowiska

woj. lubelskie
70 – 170

woj. świętokrzyskie
100 – 180

woj. małopolskie
160 – 230

woj. mazowieckie
90 – 140

woj. kujawsko-pomorskie
100 – 180

źródło ODR

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę