Na rynku wieprzowiny jeszcze panuje zastój, ale pierwsze jaskółki powrotu handlu do normalności już się pojawiają. Zakłady przetwórcze nieśmiało podpytują maklerów o towar, ale również na własną rękę sondują rynek w poszukiwaniu niskich cen.
Ale do większych transakcji wciąż dochodzi sporadycznie. To powinno zmienić się za około dwa tygodnie handel powinien być najgorętszy – mówią maklerzy. A to za sprawą Świąt Bożego Narodzenia. Przetwórcy liczą, że w listopadzie ceny będą jeszcze na podobnym co dziś poziomie.
Jednak ceny chłodzonych półtusz zatrzymały się w okolicach 5 złotych za kilogram i według handlowców już nie będą spadać. Maklerzy przestrzegają więc, przed zbyt długim zwlekaniem z uzupełnianiem zapasów pod świąteczną produkcję. Jak mówią, po okresie niskich cen, zwyżka musi nastąpić. I najpewniej nastąpi to w połowie listopada. Jeśli przetwórców stać na zmagazynowanie mięsa to powinni decydować się na jak najszybsze zakupy. Póki ceny są niższe – dodają maklerzy.
Elementy wieprzowe - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
schab
13,50 -13,60
szynka
6,20 - 6,30
karkówka
6,50 - 6,70
łopatka
4,50 - 4,70
półtusze wieprzowe
chłodzone zł/kg
kl. E 5,30
kl. U 5,10
kl. R 4,80
To być może ostatnie już obniżki cen elementów wieprzowych przed grudniowymi świętami. Ceny większość szlachetnych elementów spadły w ciągu dwóch tygodni nawet o złotówkę. Kilogram schabu kosztuje średnio 13 i pół złotego, cena kilograma łopatki nie sięga nawet 5 złotych.