Rynek wieprzowiny lekko uśpiony. Handel jest niewielki, a ceny żywca stabilne.
Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.
Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.
Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.
Elementy wieprzowe
zł/kg
schab
zakup
13,50 – 14,00
sprzedaży
14,70 – 14,80
mięsa drobne kl. II
zakup
2,50 – 3,00
sprzedaż
3,70 – 5,20
Świeże półtusze wieprzowe
zł/kg
kl. E 6,15 - 6,20
kl. U 5,95 - 6,00
kl. R 5,75 - 5,80
5900910
1