Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina 19.06.2007

19 czerwca 2007
Na giełdach towarowych ceny wieprzowiny rosną z tygodnia na tydzień i nie są to małe podwyżki. W ostatnich dniach mrożone półtusze zdrożały o 20 groszy za kilogram.

Ale o jednej średniej cenie nie ma mowy. Na zachodzie kraju za klasy E i U, można dostać około 5 złotych 70 groszy, na południu o 10 groszy więcej. Ale już na północy na takie ceny nie ma co liczyć – transakcje odbywają się na poziomie 5 złotych 20 groszy. Przetwórcy narzekają na braki w dostawach żywca, obwiniając rolników o przetrzymywanie świń. Mówią, że na razie sytuacja nie jest dla nich na tyle dramatyczna, by blokować produkcję. Płacą, co prawda nieco więcej, ale zaznaczają, że ich możliwości finansowe ściśle powiązane są z portfelami konsumentów, którzy od zbyt drogiej wieprzowiny będą się odwracać.

Elementy wieprzowe
zł/kg

boczek 3,90 – 9,20

karczek 9,30 – 12,50

szynka 8,50 –12,50

schab 13,00 – 15,20

łopatka 7,20 – 9,30


Ale, brak żywca w punktach skupu, to problem nie tylko polskich producentów. W całej Europie dostawy w ciągu ostatnich dwóch tygodni zdecydowanie spadły. Wzrosły za to ceny najpopularniejszych elementów, tym bardziej, że sezon grillowy zobowiązuje do wzmożonej produkcji. 



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę