Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina 17.06.08.

22 grudnia 2015
To już prawie miesiąc odkąd rynkiem wieprzowiny rządzi spadek popytu i brak jakichkolwiek ruchów cen. Mięso odkłada się w mroźniach, a handlowcy załamują ręce, bo znalezienie klientów graniczy z cudem. A powodów takiej sytuacji jest kilka.

Po pierwsze handel skutecznie przystopowało ograniczenie eksportu za wschodnią granicę. Po drugie sezon owocowo – warzywny nie sprzyja codziennemu jedzeniu mięsa. Trzecim i według handlowców – najważniejszym powodem, jest brak współpracy ze strony sprzedających.

Gdyby ceny chociaż trochę spadły, byłaby szansa na spokojne upłynnianie rosnącej wieprzowej góry – komentują maklerzy. Ale zaraz dodają, że na takie ruchy wielu sprzedających nie chce się zdecydować, bo wciąż liczy, że przyjdzie czas na sprzedaż po dzisiejszych cenach, więc nie ma się co spieszyć z obniżkami.

Podczas, gdy na karkówkę i schab nie ma chętnych, zainteresowaniem nabywców cieszą się elementy typowo produkcyjne. Handel skórkami, nogami czy tłuszczami jest na niezłym poziomie, nawet przy wysokich cenach. Klienci giełd chętnie kupują też mięsa drobne, ale nie za wszelką cenę.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę