Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wieprzowina 12.06.2007

12 czerwca 2007
Jak na huśtawce – rynek mięsa wciąż jest bardzo chwiejny. W ciągu godziny ceny potrafią drastycznie piąć się w górę, ale chyba tylko po to, aby za chwilę spaść.

Na razie mamy podwyżki. Ceny półtusz wieprzowych wyraźnie podskoczyły. Jeszcze w czwartek za towar w klasie E maklerzy proponowali nie więcej jak 4 złote 80 groszy za kilogram. Dziś trudno kupić taniej niż po 5 złotych 10 groszy.

Takie wahania dotyczą jednak tylko mięsa chłodzonego. Mrożone nadal jest w niełasce. Firmy szukają więc ciągle nowych rynków zbytu. Ostatnio hitem eksportowym stały się nogi wieprzowe, kupowane głównie przez Koreę. Jednak tu są duże wymogi i co do jakości towaru i co do sposobu pakowania.

Teraz kilogram kosztuje około 1 zł 30 groszy. Dwa miesiące temu był przynajmniej o 40 groszy tańszy. A na dodatek coraz trudniej zgromadzić odpowiednią ilość towaru.

Tymczasem na zachodzie Europy podwyżki. Bardzo znacząco poszły w górę ceny schabu. Dziś importowany kosztuje nawet 14 złotych 40 groszy za kilogram. W piątek było nawet o 80 groszy taniej.

MIĘSO IMPORTOWANE
zł/kg

schab (Belgia, Węgry)
14,30 – 14,40

łopatka (Belgia, Holandia)
4,70

karkówka (Belgia, Holandia)
8,20


 

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę