W spółdzielniach ogrodniczych i zakładach przetwórczych jeszcze noworoczna atmosfera. Trudno mówić o wyraźnych tendencjach a nawet i cenach.
Wiele firm w ostatnich dniach wstrzymało zakupy, bo ujemne temperatury znacznie podrożyłyby koszty transportu. A też nie było pewności, że towar nie będzie przemrożony. Jak mówią eksperci, powody do narzekania mogą mieć tylko producenci ziemniaków i cebuli, która w tym sezonie wyciska łzy nie tylko przy obieraniu. Kto będzie chciał wstrzymać się ze sprzedażą do wiosny, może stracić jeszcze więcej niż teraz.
Z drugiej strony, jeśli większość zdecyduje się jak najszybciej pozbyć tego warzywa ze swoich przechowalni, może to bardzo zachwiać rynkiem i nie trudno sobie wyobrazić, co będzie się działo z cenami. Możliwe, że jedynym ratunkiem, aby „obronić” ceny cebuli, jest zniszczenie sporych jej ilości.
Zdecydowanie rosną ceny kapusty. Najbardziej zdrożała włoska i pekińska. Zapotrzebowanie na te warzywa zza wschodniej granicy jest bardzo duże, ale podaż jest niewystarczająca. Główka kapusty włoskiej jest droższa o ponad złotówkę niż rok temu.
W górę idą ceny warzyw korzeniowych. Na zielonych rynkach trudno już kupić pietruszkę poniżej 2 złotych za kilogram. Jedynie w zakładach przetwórczych ceny skupu stabilne i nie przekraczają złotówki.
Ceny kapusty
wg IER
Spółdzielnie ogrodnicze
Biała
0,38 – 1,00 zł/szt.
Czerwona
0,48 – 1,20 zł/szt.
Włoska
1,75 – 1,60 zł/szt.
Pekińska
1,40 – 1,05 zł/kg
Ceny pietruszki
wg IER
zł/kg
Spółdzielnie ogrodnicze
1,93
Zakłady przetwórcze
0,75
Rynki hurtowe
2,00 – 3,20
Cebula
zł/kg
Spółdzielnie ogrodnicze
teraz
0,61
rok temu
0,93
6858464
1