Jak wynika z danych przedstawionych przez Bank Gospodarki Żywnościowej, ceny krótkich ogórków szklarniowych na podwarszawskich Broniszach w dniu 25 czerwca br. kształtowały się na poziomie 1,50-2,00 zł/kg, a pomidorów spod osłon 3,50-4,33 zł/kg. W przypadku tych drugich jest to zdecydowanie więcej niż w roku poprzednim, kiedy miał miejsce kryzys na tym rynku, wywołany falą zakażeń bakterią e-coli oraz rosyjskim embargiem na eksport warzyw świeżych.
Średnia cena kilograma pomidorów spod osłon wynosiła wówczas 2,50-3,00 zł/kg. Obecne ceny są również wyższe w porównaniu do 2010 roku, który uważany był za dość korzystny pod względem cenowym dla producentów. Można zatem mówić o znacznej poprawie sytuacji ekonomicznej producentów tych warzyw w 2012 roku.
Wyższe są również ceny pomidorów szklarniowych w krajowym skupie. Według danych pochodzących z monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w spółdzielniach ogrodniczych w dniach 18-19 czerwca br. średnia cena tych warzyw kształtowała się na poziomie 4,21 zł/kg, czyli blisko dwukrotnie wyższym niż przed rokiem, a także 6 proc. wyższym niż dwa lata wcześniej. Za ogórki szklarniowe spółdzielnie ogrodnicze płaciły natomiast 2,22 zł/kg tj. odpowiednio 73 i 39 proc. więcej niż rok i dwa lata temu. Wyższym obecnie cenom warzyw szklarniowych sprzyja dość stosunkowo słaby złoty wobec euro, a także wyższe ceny warzyw spod osłon na rynkach zagranicznych.
Dla przykładu średnia cena hurtowa pomidorów pochodzących z Holandii na rynku w Berlinie w połowie czerwca br. wynosiła (dane zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA) 4,68 zł/kg i była ponad dwukrotnie wyższa niż przed rokiem. Cena ogórków holenderskich na tym samym rynku wzrosła w analogicznym czasie o 15 proc. do poziomu 2,27 zł/kg.
Dalszy poziom cen uzależniony będzie między innymi od poziomu popytu m.in. ze strony rynku europejskiego i rynków wschodnich, ten jednak według niektórych źródeł ostatnio wyhamował. Ważny wpływ na kształtowanie się cen warzyw spod osłon będzie miała również wysokość zbiorów warzyw gruntowych w rozpoczynającym się sezonie.