W tygodniu przedświątecznym wzrosły ceny żyta i mąki
3 grudnia 2015
W ciągu ostatniego tygodnia spadły ceny m.in. wieprzowiny i drobiu, drożały natomiast zboża oraz mąka - wynika z opublikowanych w piątek danych zintegrowanego systemu rolniczej informacji rynkowej (ZSRIR) Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Najmocniej, o 1,2 proc., potaniało odtłuszczone mleko w proszku, które w tygodniu zakończonym 25 grudnia kosztowało 992 zł za 100 kg. Natomiast o 0,8 proc., do 3,59 zł/kg potaniały kurczęta. Podobny spadek dotyczył cen oleju rzepakowego, za który trzeba było zapłacić 4.404 zł/t. Wieprzowina potaniała o 0,7 proc., do 7.196 zł/t.
Mąka w sprzedaży detalicznej podrożała o 2,9 proc. i kosztowała 1.386 zł/t. Cena żyta wzrosła o 2,2 proc., do 882 zł/t, a jęczmienia o 1,7 proc., do 756 zł/t. Pszenica kosztowała 798 zł/t i była droższa o 0,5 proc. niż tydzień wcześniej.