Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W ostatnim tygodniu lutego ceny mięsa rosły

3 grudnia 2015

W ostatnim tygodniu lutego rosły ceny mięs - czytamy w cotygodniowej analizie Agencji Rynku Rolnego.
Po spadku w styczniu, od początku lutego 2011 r. ceny skupu żywca wieprzowego rosły, głównie na skutek uruchomionego z dniem 1 lutego br. mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21-27.02.2011 r. w kraju za trzodę chlewną, podobnie jak w poprzednim tygodniu, dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,08 zł/kg. Było to o 14 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 7 proc. więcej niż przed rokiem.
W kraju, po czterech tygodniach spadku, ceny bydła wzrosły. W dniach 21-27.02.2011 r. za 1 kg żywca wołowego płacono przeciętnie 5,17 zł, o 1,8 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 1 proc. więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło było o 11 proc. droższe.
W ostatnim tygodniu lutego 2011 r. na relatywnie wysokim poziomie kształtowały się również ceny skupu drobiu. W analizowanym okresie za kurczęta brojlery uzyskiwano przeciętnie 3,65 zł/kg, o 6,4 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 12 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Za indyki średnio płacono 5,07 zł/kg wobec 5,04 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec drobiowy był odpowiednio o ponad 21 proc. oraz o prawie 19 proc. droższy niż rok wcześniej.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę