W ostatnim tygodniu lutego rosły ceny mięs - czytamy w cotygodniowej analizie Agencji Rynku Rolnego.
Po spadku w styczniu, od początku lutego 2011 r. ceny skupu żywca wieprzowego rosły, głównie na skutek uruchomionego z dniem 1 lutego br. mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21-27.02.2011 r. w kraju za trzodę chlewną, podobnie jak w poprzednim tygodniu, dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,08 zł/kg. Było to o 14 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 7 proc. więcej niż przed rokiem.
W kraju, po czterech tygodniach spadku, ceny bydła wzrosły. W dniach 21-27.02.2011 r. za 1 kg żywca wołowego płacono przeciętnie 5,17 zł, o 1,8 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 1 proc. więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło było o 11 proc. droższe.
W ostatnim tygodniu lutego 2011 r. na relatywnie wysokim poziomie kształtowały się również ceny skupu drobiu. W analizowanym okresie za kurczęta brojlery uzyskiwano przeciętnie 3,65 zł/kg, o 6,4 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 12 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Za indyki średnio płacono 5,07 zł/kg wobec 5,04 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec drobiowy był odpowiednio o ponad 21 proc. oraz o prawie 19 proc. droższy niż rok wcześniej.