Biogaz_III Forum 2025

W ostatnim tygodniu lutego ceny mięsa rosły

3 grudnia 2015

W ostatnim tygodniu lutego rosły ceny mięs - czytamy w cotygodniowej analizie Agencji Rynku Rolnego.
Po spadku w styczniu, od początku lutego 2011 r. ceny skupu żywca wieprzowego rosły, głównie na skutek uruchomionego z dniem 1 lutego br. mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21-27.02.2011 r. w kraju za trzodę chlewną, podobnie jak w poprzednim tygodniu, dostawcy otrzymywali przeciętnie 4,08 zł/kg. Było to o 14 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 7 proc. więcej niż przed rokiem.
W kraju, po czterech tygodniach spadku, ceny bydła wzrosły. W dniach 21-27.02.2011 r. za 1 kg żywca wołowego płacono przeciętnie 5,17 zł, o 1,8 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 1 proc. więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku bydło było o 11 proc. droższe.
W ostatnim tygodniu lutego 2011 r. na relatywnie wysokim poziomie kształtowały się również ceny skupu drobiu. W analizowanym okresie za kurczęta brojlery uzyskiwano przeciętnie 3,65 zł/kg, o 6,4 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i o 12 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Za indyki średnio płacono 5,07 zł/kg wobec 5,04 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec drobiowy był odpowiednio o ponad 21 proc. oraz o prawie 19 proc. droższy niż rok wcześniej.


POWIĄZANE

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...

Jak podaje APK-Inform, ceny kukurydzy paszowej nadal aktywnie rosną na Ukrainie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę