Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W I półroczu br. większe połowy ryb na Bałtyku

14 września 2015
W pierwszym półroczu br. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 91,9 tys. ton i były o 8,7 proc. większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Największy wzrost odnotowano w przypadku śledzi i dorszy - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Połowy śledzi wzrosły o 35 proc. do 18,4 tys. ton, dorszy o 29 proc. do 8,4 tys. ton oraz ryb pozostałych o 21 proc. do 4,7 tys. ton. Połowy szprotów zwiększyły się o 6 proc. do 53,9 tys. ton. Natomiast mniej wyłowiono storni (flądry) - o 32 proc. do 6,5 tys. ton, ale trzeba uwzględnić, że rok wcześniej połowy tej ryby były wysokie - podał IERiGŻ w swoim comiesięcznym raporcie.

 
Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca br. wyniosło dla szprotów ok. 86 proc., dorszy – 54,5 proc., śledzi – 42 proc. i łososi – 30 proc.

 
W I półroczu 2015 r. zakłady przemysłu rybnego wyprodukowały o 4 proc. więcej ryb i owoców morza (194,9 tys. ton) niż rok wcześniej. Głównie były to przetwory i konserwy rybne ze śledzi, sardynek i szprotów oraz makreli.

 
Natomiast ograniczono produkcję całych i mrożonych ryb morskich, zwłaszcza szprotów. Spowodowane jest to bardziej równomiernym rozłożeniem połowów w poszczególnych miesiącach, co skutkuje brakiem konieczności mrożenia ryb i późniejszego ich wykorzystywania w przetwórstwie (głównie na produkty wędzone i konserwy).

 
Na eksport najwięcej sprzedaje się ryb filetowanych, ryb wędzonych, suszonych i solonych oraz przetworów i konserw z ryb. Ich łączny eksport zwiększył się o 4,7 proc. do 122,9 tys. ton.

 
Import zwiększył się zaś o 1,2 proc. Struktura przywozu ryb w pierwszym półroczu tego roku była podobna jak w poprzednich latach. Przede wszystkim sprowadzano ryby świeże i chłodzone stanowiły (34 proc. importu ryb), filety i mięsa z ryb (ponad 31 proc.), ryby mrożone (ponad 18 proc.) oraz przetwory i konserwy (9,4 proc.).

 
Ceny detaliczne ryb i owoców morza obniżyły się w okresie styczeń-lipiec 2015 r. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego średnio o 0,8 proc., potaniały nieco ryby świeże, a więcej trzeba było płacić za mrożone.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę