biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tanieje mięso byków

3 sierpnia 2013
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, od początku 2013 roku cena byków w kategorii do 2 lat w ubojniach monitorowanych przez MRiRW wyrażona w masie poubojowej ciepłej obniżyła się o 11 proc. osiągając w tygodniu 15-21.07.2013 poziom 12 252 zł/ton. Oznacza to, że obecna cena jest o 1565 zł/t niższa niż w pierwszym tygodniu stycznia 2013. Jest to również spadek cen w relacji rocznej o 10,3 proc.. Przy czym porównując z najniższą ceną w 2013 r. odnotowaną w pierwszym tygodniu czerwca (12 072 zł/t) widzimy nieznaczną poprawę na rynku, ze wzrostem cen o 1,5 proc. (180 zł/tonę).

Co ciekawe, patrząc na tendencje na rynku unijnym w okresie od początku roku do tygodnia 15-21.07.2013 ceny byków w kategorii do lat 2 w klasach jakości R2, R3 (w Euro) wyrażone w masie poubojowej ciepłej spadły o 8%, a w tym samym okresie spadek cen w kraju był o wiele głębszy i wyniósł ok. 15%. Takie zmiany w poziomie cen wydają się być spowodowane zmianami w wolumenie produkcji mięsa wołowego, oraz w rozwoju eksportu. W przypadku Polski czynnikiem wywołującym spadki cen wydaje się być zwiększona podaż mięsa na rynku.
Zgodnie z prognozami IERiG˙Z wolumen produkcji mięsa wołowego w 2013 r. w kraju powinien wzrosnąć´ o 3% do poziomu ok. 382 tys. ton. Takie wzrostowe tendencje potwierdzają dane Eurostatu za pierwsze cztery miesiące 2013 r., które wskazują na wzrost ubojów w relacji rocznej o 5,3% do poziomu 111 tys. ton. Należy przy tym zaznaczyć, że ok. 85-90% wolumenu produkcji jest przeznaczone na eksport, a dostępne informacje o wywozie w okresie I-IV 2013 r. mówią o wyhamowaniu dynamiki i widocznych spadkach (3,5% w relacji rocznej) dla mięsa ´świeżego lub chłodzonego, oraz o wzroście (o 20% w skali roku) wywozu mięsa mrożonego. Przy czym ta druga grupa jest mniej istotna pod względem wolumenu jak i wartości eksportu. W rezultacie w okresie I-IV 2013 r. wolumen eksportu utrzymał się na prawie identycznym poziomie co rok wcześniej, wzrost zaledwie o 0,14%. Wydaje się zatem, że powyższe czynniki podażowe miały duży wpływ na spadki cen byków do lat 2 na rynku.
Patrząc z kolei na rynek unijny, należy z jednej strony podkreślić obserwowany spadek wolumenu produkcji mięsa wołowego. Potwierdzają to dane o ubojach ogółem, które w okresie I-IV 2013 r. zmniejszyły się o 3,5% w relacji rocznej, do poziomu 2,38 mln ton. Z drugiej strony dane o ubojach młodego bydła mówią o wzroście o 5,1% w relacji rocznej. Z kolei mniej optymistyczne są informacje o wywozie nieprzetworzonego mięsa wołowego, gdzie w okresie I-IV 2013 r. odnotowano spadek o 6% (w skali roku). Porównując sytuację w Polsce i EU dane o rynku krajowym wskazują zatem na silniejsze bodźce podażowe oddziałujące w kierunku spadku cen. Bardzo ważnym czynnikiem mającym przełożenie na ceny byków do 2 lat w Polsce będzie miał rozwój eksportu w kolejnych miesiącach



POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę