Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tanie warzywa

27 października 2011
Jak podaje w cotygodniowej analizie Bank Gospodarki Żywnościowej, niskie ceny warzyw to zmartwienie nie tylko polskich producentów. Podobnie sytuacja wygląda na pozostałych rynkach europejskich. Znaczne spadki cen, w odniesieniu do roku poprzedniego zanotowano między innymi w Niemczech.

Najbardziej widoczny jest tam spadek cen cebuli. Według danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA, kilogram niemieckiej cebuli na rynku hurtowym w Berlinie w dniu 21 października 2011 r. kosztował 0,24-0,28 EUR, czyli aż o około 30% mniej niż przed rokiem. W podobnej relacji zmniejszyły się ceny tego warzywa na Węgrzech, w nieco mniejszej na Słowacji czy też w Czechach.
Przyczyną spadku cen cebuli w krajach Unii jest między innymi wzrost produkcji w Holandii. Kraj ten od lat jest liderem jeśli chodzi o eksport tego warzywa na rynek Wspólnoty. Według danych pochodzących z serwisu freshplaza.com, zbiory cebuli w Holandii w tym roku mają wynieść 1,5 mln ton, czyli być aż o 200 tys. ton wyższe w porównaniu do roku poprzedniego.
Tak znaczny wzrost, przy zwiększeniu produkcji w innych krajach (między innymi w Polsce) wywiera presję na spadek jej cen. Cebula z Holandii stanowi znaczną konkurencję dla państw producentów. Dla przykładu jej ceny w Niemczech są obecnie o ok. 0,04 EUR niższe od cebuli wytwarzanej w tym kraju. Analizując sytuację na europejskich rynkach można zauważyć kilku-kilkunastoprocentowe spadki (r/r) cen
kapusty, selerów czy też ogórków i pomidorów. Szczególnie jeśli chodzi o te ostatnie warzywa, ich ceny są bardzo niskie w Hiszpanii, która w największym stopniu została dotknięta kryzysem związanym z bakterią e-coli. Cena producencka pomidorów w tym kraju w dniu 17 października br. wynosiła 0,10-0,68 EUR/kg, podczas gdy rok wcześniej 0,40-0,80 EUR/kg.
Niższe niż przed rokiem są również ceny jabłek. Za kilogram odmiany Golden Delicious na rynku hurtowym w Berlinie trzeba zapłacić 0,80-0,90 EUR (spadek o 10-11% w porównaniu do roku poprzedniego). Średnia cena hurtowa w Holandii za opakowanie 18-20 kg to ok. 14 USD wobec nieco ponad 25 USD w roku poprzednim.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę