Jak podała w ubiegłym tygodniu Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) sporządzany przez nią indeks światowych cen żywności w styczniu osiągnął najwyższy poziom w historii 230,7 punktów - informują analitycy BGŻ.
Indeks cen mięsa osiągnął niższą wartość - 166 punktów. Oznacza to, że ceny monitorowane przez FAO były o 66 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04.
Jednak w ostatnich dwóch latach ceny mięsa szybko rosną. Są już bardzo blisko rekordu ustanowionego w sierpniu 2008 r., kiedy indeks wynosił 170 punktów. Co interesujące, ceny mięsa są obecnie bliżej rekordowych poziomów z 2008 roku niż ceny zbóż. proc.Może to być sygnał, że potencjał dalszych wzrostów światowych cen mięsa jest ograniczony. Kiedy podaż zareaguje na większy popyt ceny mogą przestać tak szybko rosnąć.
W styczniu 2011 r. mięso było o 18 proc. droższe niż rok wcześniej. W tym samym czasie znacznie szybciej drożały zboża i rośliny oleiste, odpowiednio o 44 i 65 proc. Z drugiej strony produkty mleczarskie i cukier podrożały mniej, odpowiednio o 10 i 12 proc.