Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że od marca br. ceny skupu mleka utrzymują się na stabilnym poziomie 119-120 zł /hl. W ubiegłym miesiącu mleczarnie płaciły przeciętnie 120,36 zł za 1 hl surowca, tj. o prawie 1 proc. więcej niż w lipcu br.
Jest to wprawdzie poziom niższy o 9 proc. wobec rekordu z grudnia 2007 r., ale o ponad 25 proc. wyższy od średniej ceny notowanej w sierpniu w ciągu ostatnich pięciu lat.
Nadal utrzymuje się silne regionalne zróżnicowanie cen i właściwie, pomimo wahań w poszczególnych miesiącach, nie ulga ono redukcji. Tak więc już tradycyjnie najwięcej za mleko płacono na Podlasiu - średnio 128,73 zł/hl, tj. o 1,5 proc. więcej niż miesiąc wcześniej.
Wysokie ceny notowane były także w województwach: zachodniopomorskim (122,74 zł/hl), lubuskim (125,74 zł/hl) i warmińsko-mazurskim (123,20 zł/hl). Są to jednocześnie województwa, w których zaobserwowano największe zmiany ceny w stosunku do sierpnia 2010 r. - przyrost o około 18-19 proc. wobec 16 proc. średnio w kraju. Zwyczajowo najmniej mleczarnie płaciły w województwach: małopolskim (102,01 zł/hl, ponad 2 proc. spadek w relacji miesięcznej) i podkarpackim (104,47 zł/hl).
W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku najmniejszy wzrost cen odnotowano w województwach: śląskim i wielkopolskim - o około 12 proc.
Bardzo prawdopodobne, iż w IV kwartale br. ceny skupu mleka będą nadal dość stabilne i to pomimo pogorszenia sytuacji na światowym rynku zbytu przetworów mleczarskich, gdzie od kwietnia br. przeważają spadkowe tendencje cen. Drożenie surowca może być w tym wypadku stymulowane przede wszystkim osłabieniem złotego i w związku z tym rosnącymi możliwościami eksportu polskich towarów poza granice kraju, ale też stopniowym wyhamowaniem wzrostowych tendencji w skupie mleka.
W sierpniu br. mleczarnie zakupiły 796,8 mln l mleka, tj. o około 1 proc. mniej w stosunku do lipca br. i o ponad 1 proc. więcej niż rok temu. Warto przy tym pamiętać, iż jeszcze w I półroczu br. wzrost wobec 2010 r. sięgał 2-3 proc.
Ogółem w przeciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. skupiono 6030,1 mln l surowca, tj. o ponad 2 proc. więcej w relacji rocznej.
Przełożyło się to na zwiększenie produkcji większości przetworów mleczarskich, w tym głównie mleka w proszku. W okresie styczeń-sierpień br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 99,1 tys. t mleka i śmietany w postaci stałej, tj. o ponad 16 proc. więcej niż przed rokiem (ale w dużym stopniu wynika to z faktu, iż w ubiegłym roku produkcja OMP i PMP spadła o 20 proc. w stosunku do 2009 r.). Wzrosło również przetwórstwo surowca na sery świeże - o ponad 4 proc. do 247 tys. t, masło - o około 2 proc. do 118 tys. t - mleko spożywcze - o prawie 2 proc. do 1734 mln l - oraz jogurty - o 1 proc. do 335 mln litrów. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy br. silnie obniżyła się produkcja śmietany - o prawie 11 proc. do 142 mln litrów.
6592157
1