Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie podaje, że na krajowym rynku zbytu przetworów mleczarskich od początku 2011 r. przeważają wzrostowe tendencje cen. W lipcu w największym stopniu podrożały produkty stałe, tj. masło i mleko w proszku - średnio o ponad 4 proc. w relacji miesięcznej.
Tym samym ich ceny o prawie 13% przewyższyły notowania ze stycznia br. Silne wzrosty były w dużym stopniu konsekwencją utrzymywania się w I półroczu br. dobrej koniunktury na te przetwory na rynkach światowych. Sery i twarogi w ciągu miesiąca zdrożały o 1,5%, natomiast artykuły płynne potaniały o prawie 2%.
Wysokie ceny zbytu przełożyły się na wyhamowanie sezonowych spadków cen skupu mleka. W lipcu br. mleczarnie za surowiec płaciły przeciętnie 119,28 PLN/hl, tj. na poziomie czerwca br., ale o ponad 16% więcej wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Zazwyczaj w tym miesiącu ceny obniżają się o około 1% w relacji miesięcznej. Biorąc pod uwagę wzrost wolumenu skupu, rosnące przetwórstwo mleka oraz obniżki światowych cen przetworów mleczarskich, w kolejnych miesiącach prawdopodobne są jednak niewielkie spadki cen skupu.
W ubiegłym miesiącu nieznacznie zmniejszyło się regionalne zróżnicowanie cen, bowiem w województwach w których kształtują się one powyżej średniej w kraju odnotowano ich obniżki: w województwie dolnośląskim o prawie 3% do 119,79 PLN/hl, lubuskim o około 1,3% do 123,95 PLN/hl, zachodniopomorskim o 2,5% do 122,76, a w podlaskim o niespełna 0,5% do 126,80 PLN/hl.
Większe podwyżki (o ponad 1% w relacji miesięcznej) zaobserwowano natomiast w województwie łódzkim (do 111,76 PLN/hl) oraz opolskim (do 117,42 PLN/hl).