Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, dane opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa wskazują, iż w pierwszym tygodniu maja br. w dalszym ciągu przeważały spadkowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. W relacji tygodniowej podrożało jedynie masło ekstra w blokach - o prawie 3 proc. - oraz część artykułów płynnych, w tym w największym stopniu śmietana i śmietanka - o prawie 2 proc.
Wzrostowe dynamiki cen przetworów płynnych utrzymują się już od początku roku, podczas gdy produkty stałe w kwietniu taniały (ogółem ich średnia cena obniżyła się o ponad 6 proc. w relacji miesięcznej). Niemniej w dalszym ciągu wszystkie artykuły mleczarskie pozostają droższe w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku - masło o ponad 20 proc., odtłuszczone mleko w proszku o około 6 proc., zaś produkty płynne o około 6-7 proc.
W przypadku serów w analizowanym tygodniu ceny zmniejszyły się od 1 proc. w odniesieniu do Goudy czy Cheddara do 2 proc. dla Ementalera. Podobnie było w kwietniu, gdy obniżki sięgnęły 1 proc. w relacji miesięcznej.
Tanienie artykułów przetwórstwa mlecznego w kraju wynika głównie ze spadkowych trendów dominujących w ubiegłym miesiącu na rynku światowym. Przykładowo, masło potaniało średnio o 2 proc., OMP o 7 proc. zaś PMP o prawie 5 proc. w relacji miesięcznej.
Niemniej, już w I połowie maja br. na rynku globalnym nastąpiła pewna stabilizacja cen przetworów mleczarskich. W portach Oceanii ceny eksportowe masła pozostały na poziomie w końca kwietnia br., tj. 4500-4900 USD/t, zaś ceny mleka w proszku, zarówno odtłuszczonego jak i pełnego, zmniejszyły się o około 2 proc. do odpowiednio 3600-3900 USD/t i 3900-4200 USD/t.
W portach Europy Zachodniej masło podrożało o prawie 2 proc. do 5600-6050 USD/t, OMP potaniało o niespełna 1 proc. do 3250-3600 USD/t, zaś ceny PMP utrzymały się na poziomie z końca kwietnia br.