Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadają ceny wieprzowiny

1 czerwca 2011
Jak podają analitycy Agencji Rynku Rolnegol po kilku tygodniach stabilizacji cen mięsa wieprzowego, w dniach 16 - 22 maja ceny obniżyły się. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w tym czasie za trzodę chlewną płacono przeciętnie 4,44 zł/kg, o ponad 2 proc. mniej niż w poprzednim notowaniu i miesiąc wcześniej, ale o 14 proc. więcej niż przed rokiem.
W dniach 16-22.05.2011 r. na krajowym rynku obniżyły się również ceny skupu bydła. Za 1 kg żywca wołowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,52 zł/kg, o 0,9 proc. mniej niż tydzień wcześniej. Było to jednak odpowiednio o 1 proc. i o 30 proc. więcej niż przed miesiącem i rokiem. Od początku maja 2011 r. tanieją kurczęta brojlery. W dniach 16-22.05. 2011 r. skupowano je średnio po 3,54 zł/kg, tj. po cenie o 4,9 proc. niższej niż w poprzednim tygodniu i o 10 proc. niższej niż przed miesiącem.
Za indyki dostawcy otrzymywali 5,82 zł/kg, tj. o 0,6 proc. więcej niż w poprzednim notowaniu i o 4 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku żywiec drobiowy był odpowiednio o 10 proc. i o 35 proc. droższy.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę