Letnia susza mimo obaw nieznacznie daje się we znaki naszym portfelom. Według Głównego Urzędu Statystycznego we wrześniu 2015 r. ogólny wzrost cen żywności wyniósł 0,7%, to niewiele. Są jednak grupy produktów, za które musimy płacić dużo więcej niż do niedawna.
Najbardziej w skali miesiąc do miesiąca wzrosły ceny warzyw (6,6%), cukru (4,2%), a także olei i tłuszczów (0,6%). Droższe są też mąka (0,2%) oraz ryby i owoce morza (0,1%).
Jak podkreśla w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA: „Całościowy wzrost cen żywności – o 0,7% – jest stosunkowo niewielki. Hamująco oddziałał na niego sezonowy spadek cen owoców, mięsa i mleka […]. Jednak jeśli spojrzymy na dynamikę cen rok do roku, to w porównaniu z rokiem 2014 wartość niektórych produktów wzrosła o kilkadziesiąt czy kilkaset procent. Ale gdy już zestawimy obecne ceny z tymi z roku 2013, okaże się, że są one do siebie zbliżone”.