Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jak tegoroczna susza wpływa na ceny żywności?

27 października 2015
Letnia susza mimo obaw nieznacznie daje się we znaki naszym portfelom. Według Głównego Urzędu Statystycznego we wrześniu 2015 r. ogólny wzrost cen żywności wyniósł 0,7%, to niewiele. Są jednak grupy produktów, za które musimy płacić dużo więcej niż do niedawna.

Najbardziej w skali miesiąc do miesiąca wzrosły ceny warzyw (6,6%), cukru (4,2%), a także olei i tłuszczów (0,6%). Droższe są też mąka (0,2%) oraz ryby i owoce morza (0,1%).

Jak podkreśla w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA: „Całościowy wzrost cen żywności – o 0,7% – jest stosunkowo niewielki. Hamująco oddziałał na niego sezonowy spadek cen owoców, mięsa i mleka […]. Jednak jeśli spojrzymy na dynamikę cen rok do roku, to w porównaniu z rokiem 2014 wartość niektórych produktów wzrosła o kilkadziesiąt czy kilkaset procent. Ale gdy już zestawimy obecne ceny z tymi z roku 2013, okaże się, że są one do siebie zbliżone”.


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę