biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rośnie skup mleka w Polsce i Unii

3 grudnia 2015

Od września 2010 r. ilość skupu mleka w Polsce przekracza poziomy notowane rok wcześniej. Dynamika wzrostu początkowo przyspieszała, następnie w listopadzie i grudniu osłabiła się do niespełna 1 proc. w relacji rocznej, by w styczniu br. ponownie wzrosnąć do ponad 3 proc. Tym samym w ubiegłym miesiącu dostawy surowca do mleczarni ukształtowały się na poziomie 703,1 mln l, o prawie 4 proc. wyższym niż w grudniu ub. roku - podają analitycy BGŻ.
Wyższa rynkowa podaż mleka w kraju to opóźniony efekt rosnących cen skupu i relatywnie stabilnych kosztów produkcji (szczególnie w I półroczu ub. r.), w wyniku czego w 2010 r. poprawiła się dochodowość z produkcji mleka. Oceniamy, iż przez cały 2011 r. skup surowca będzie przewyższał ubiegłoroczne poziomy.
Z kolei utrzymywanie się wysokich cen zbytu mleka w proszku i masła, przy dość stabilnych cenach przetworów świeżych, przyczyniło się do zmian w produkcji artykułów mleczarskich. Według danych GUS w styczniu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 10,4 tys. t mleka w proszku, tj. o 8% więcej niż w grudniu i prawie 30% wobec analogicznego okresu 2010 roku. Produkcję masła zwiększono o prawie 7% w relacji miesięcznej do 15,3 tys. ton. W stosunku do stycznia ub. r. niższa była natomiast produkcja jogurtów (o 1,5%, choć wobec grudnia wzrosła o ponad 35%) i śmietany (o ponad 8%).
Z kolei w UE-27 wraz z rozpoczęciem nowego sezonu kwotowego skup mleka zaczął przewyższać poziomy z analogicznych okresów w 2009 roku. Według danych Eurostatu w całym 2010 r. dostawy surowca do mleczarni w krajach Wspólnoty były o 1,3% wyższe w relacji rocznej. Największe przyrosty zaobserwowano w Irlandii - o około 9% do 5,3 mln t - oraz we Francji - około 3% do 23,5 mln t. Ogółem w krajach byłej UE-15 skup zwiększył się o prawie 2% do 117,5 mln t. Z kolei w krajach, które przystąpiły do UE w 2004 r. spadł on o 2% do 16,5 mln t, głównie za sprawą obniżek w dostawach na Węgrzech (o około 10% do 1,3 mln t) oraz w Polsce (o 1,6% do 9,0 mln t).
Wyższa podaż mleka w UE-27 przełożyła się na zwiększenie produkcji serów (o 2% do 8,1 mln t), produktów fermentowanych (o 2,5% do 7,9 mln t) oraz śmietany (o 2,1% do 2,4 mln t). Znacznie mniej niż w 2009 r. wytworzono natomiast odtłuszczonego mleka w proszku (o 8%; 1,0 mln t) oraz masła (o 3%; 1,8 mln t).
Warto jednak zwrócić uwagę, iż na skutek stopniowego zwiększania skupu mleka (głównie w krajach UE-15), a co za tym idzie większych ilości tłuszczu do zagospodarowania, od sierpnia 2010 r. notowano już wzrosty produkcji masła w Unii.

 


POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę