Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie skup mleka w Polsce i Unii

3 grudnia 2015

Od września 2010 r. ilość skupu mleka w Polsce przekracza poziomy notowane rok wcześniej. Dynamika wzrostu początkowo przyspieszała, następnie w listopadzie i grudniu osłabiła się do niespełna 1 proc. w relacji rocznej, by w styczniu br. ponownie wzrosnąć do ponad 3 proc. Tym samym w ubiegłym miesiącu dostawy surowca do mleczarni ukształtowały się na poziomie 703,1 mln l, o prawie 4 proc. wyższym niż w grudniu ub. roku - podają analitycy BGŻ.
Wyższa rynkowa podaż mleka w kraju to opóźniony efekt rosnących cen skupu i relatywnie stabilnych kosztów produkcji (szczególnie w I półroczu ub. r.), w wyniku czego w 2010 r. poprawiła się dochodowość z produkcji mleka. Oceniamy, iż przez cały 2011 r. skup surowca będzie przewyższał ubiegłoroczne poziomy.
Z kolei utrzymywanie się wysokich cen zbytu mleka w proszku i masła, przy dość stabilnych cenach przetworów świeżych, przyczyniło się do zmian w produkcji artykułów mleczarskich. Według danych GUS w styczniu br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej wytworzyły 10,4 tys. t mleka w proszku, tj. o 8% więcej niż w grudniu i prawie 30% wobec analogicznego okresu 2010 roku. Produkcję masła zwiększono o prawie 7% w relacji miesięcznej do 15,3 tys. ton. W stosunku do stycznia ub. r. niższa była natomiast produkcja jogurtów (o 1,5%, choć wobec grudnia wzrosła o ponad 35%) i śmietany (o ponad 8%).
Z kolei w UE-27 wraz z rozpoczęciem nowego sezonu kwotowego skup mleka zaczął przewyższać poziomy z analogicznych okresów w 2009 roku. Według danych Eurostatu w całym 2010 r. dostawy surowca do mleczarni w krajach Wspólnoty były o 1,3% wyższe w relacji rocznej. Największe przyrosty zaobserwowano w Irlandii - o około 9% do 5,3 mln t - oraz we Francji - około 3% do 23,5 mln t. Ogółem w krajach byłej UE-15 skup zwiększył się o prawie 2% do 117,5 mln t. Z kolei w krajach, które przystąpiły do UE w 2004 r. spadł on o 2% do 16,5 mln t, głównie za sprawą obniżek w dostawach na Węgrzech (o około 10% do 1,3 mln t) oraz w Polsce (o 1,6% do 9,0 mln t).
Wyższa podaż mleka w UE-27 przełożyła się na zwiększenie produkcji serów (o 2% do 8,1 mln t), produktów fermentowanych (o 2,5% do 7,9 mln t) oraz śmietany (o 2,1% do 2,4 mln t). Znacznie mniej niż w 2009 r. wytworzono natomiast odtłuszczonego mleka w proszku (o 8%; 1,0 mln t) oraz masła (o 3%; 1,8 mln t).
Warto jednak zwrócić uwagę, iż na skutek stopniowego zwiększania skupu mleka (głównie w krajach UE-15), a co za tym idzie większych ilości tłuszczu do zagospodarowania, od sierpnia 2010 r. notowano już wzrosty produkcji masła w Unii.

 


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę