biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rosną światowe ceny przetworów mleczarskich

3 grudnia 2015
W lutym br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności osiągnął najwyższy w historii poziom 236 punktów, tj. wzrósł o 2,2 proc. względem stycznia - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.

Indeks cen przetworów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny) ukształtował się na poziomie 230 punktów, tj. nadal niższym od rekordów ustanowionych w listopadzie 2007 roku (268,6 punktów). Oznacza to, iż w lutym br. ceny monitorowane przez FAO były o 130% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004 i o 102% w ujęciu realnym.
Warto jednak zwrócić uwagę, iż praktycznie do końca 2006 r. były one stosunkowo stabilne, a silne wzrosty nastąpiły dopiero na przełomie 2007 i 2008 r., po czym artykuły mleczne zaczęły gwałtownie tanieć. Odwrócenie spadkowej tendencji nastąpiło pod koniec 2009 roku. W rezultacie od października 2009 r. do lutego br. przetwory mleczarskie podrożały o 46% i wiele wskazuje na to, iż wzrostowe dynamiki utrzymają się w kolejnych miesiącach.
Według danych USDA na przełomie lutego i marca średnie ceny masła w portach Oceanii zwiększyły się o około 1% wobec końca ubiegłego miesiąca do 4600-5100 USD/t, odtłuszczonego mleka w proszku o prawie 3% do 3700-4300 USD/t, zaś mleka pełnego o prawie 9% do 4300-4950 USD/t. Jest to z jednej strony efekt utrzymywania się wysokiego popytu na przetwory mleczarskie, z drugiej zaś niższej niż wstępnie przewidywano podaży mleka. Według szacunków ekspertów na skutek suszy oraz w minimalnym stopniu trzęsienia ziemi, produkcja surowca w Nowej Zelandii w bieżącym sezonie będzie jedynie o około 1% wyższa niż przed rokiem (zgodnie z wcześniejszymi prognozami wzrost miał się kształtować na poziomie 3-5%). Z kolei w Australii w grudniu dostawy mleka były o 1,7% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, niemniej łącznie w lipcu-grudniu przewyższyły o 0,1% poziom z ubiegłego sezonu.
W UE-27 skup mleka rośnie, jednakże dynamicznie rozwija się także eksport (głównie OMP, serów i masła), co przy niskich zapasach również stwarza potencjał do zwiększania cen. W analizowanym okresie masło podrożało o ponad 5% do 5650-5875 USD/t, OMP o prawie 2% do 3675-4300 USD/t, zaś PMP o prawie 3% do 4750-5000 USD/t.
Potwierdzeniem utrzymywania się presji na wzrost cen są wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade. W dniu 1 marca notowania cen PMP, umacniając się o 9,6% wobec połowy lutego br., osiągnęły kolejny rekord 4619 USD/t (średnia dla wszystkich kontraktów), przy czym w przypadku najbliższego kontraktu (maj 2011 r.) cena wzrosła o ponad 15% do 4958 USD/t. Mniejsze zmiany odnotowano w odniesieniu do OMP i bezwodnego tłuszczu mlecznego, których ceny zwiększyły się odpowiednio o ponad 2% i 1%.


POWIĄZANE

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...

Ministerstwo Rolnictwa zapowiada uproszczenie procedury zwrotu akcyzy zawartej w...

Od kilku tygodni ceny na stacjach tankowania nie są powodem do niepokoju. Począt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę