Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że na rynkach światowych w dalszym ciągu utrzymują się spadki cen przetworów mleczarskich. W listopadzie br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny) obniżył się wobec października br. o około 1 proc. (3 punkty) i ukształtował na poziomie 201 pkt. (co i tak oznacza, iż w ubiegłym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 101 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004).
Warto zwrócić uwagę, iż omawiany indeks przyjął najniższy poziom od października ubiegłego roku. Co więcej, do tej pory przetwory mleczarskie były droższe niż w analogicznych miesiącach ubiegłego roku, podczas gdy w listopadzie już o około 3 proc. tańsze.
Spadek wartości indeksu odzwierciedla przede wszystkim obniżki cen masła i serów, które wyniosły odpowiednio 6 proc. i 2 proc. w relacji miesięcznej, podczas gdy zarówno mleko w proszku, jak i kazeiny podrożały średnio o 1-2 proc.
Według australijskich analityków w 2012 r. globalne ceny przetworów mleczarskich mogą w dalszym ciągu spadać. Będzie to wynikało z jednej strony z rosnących nadwyżek eksportowych, z drugiej zaś z osłabienia popytu i problemów występujących na rynkach finansowych.
Po stronie produkcji duże zmiany zachodzą zwłaszcza w rejonie Oceanii, która należy do największych eksporterów na świecie. We wrześniu podaż mleka w Australii wzrosła o 6 proc. względem analogicznego miesiąca poprzedniego roku, zaś w Nowej Zelandii o 13 proc.