W ostatnich dniach przed Świętami Bożego Narodzenia ceny hurtowe większości owoców i warzyw są na poziomie cen z roku ubiegłego. Część produktów jest nawet tańsza.Tańsze są jabłka, większość odmian tańsza jest o 40 do 50% w porównaniu z rokiem 2010.
Tanie krajowe owoce
Jabłka sprzedawane są w cenie od 1,20 zł do 1,66 zł za kilogram to jest ponad 1 zł mniej niż rok temu. Najwyższe ceny osiągają odmiany Gala, Lobo i Golden Delicius. W klasie ekstra cena kilograma oscyluje wokół 2 zł.
Nadal tanie są gruszki, cena kilograma w ofercie hurtowej to 2,5 zł. Taniej w tym roku płacą odbiorcy i tym samym konsumenci za suszone gruszki, jabłka i śliwki.
Suszone jabłka w plasterkach są w cenie od 15 do 17 zł za kilogram, suszone gruszki 7-10 zł/kg, droższe są gruszki w ćwiartkach. Suszone śliwki od 7 do 12 zł. Wyższa cena jest za owoce wydrylowane. Ceny niższe niż rok temu.
Mandarynki na Rynku Hurtowym w Broniszach w cenie od 3,50 do 4,50 za kilogram, to 20% mniej niż w grudniu 2010, pomarańcze w cenie 3,00 – 4,50 zł/kg, ale są one o 5% droższe. Cytryny sprzedawane są średnio po 3,50 zł za kilogram, to znów o 4% taniej niż rok temu.
Rodzynki, dystrybutorzy z Bronisz oferują już od 9,00 zł za kilogram jednak za te najwyższej jakości cena dochodzi do 18,00 zł za kilogram. Mak od 7 do 9 zł za kilogram. Korzeń chrzanu już od 6 zł za kg. Litr oleju rzepakowego (konfekcjonowanego po 200 ml) tłoczonego według dawnych receptur po 20 zł za litr.
Bez zmian sytuacja cenowa w warzywach.
Cebula biała jest w cenie 36 groszy za kilogram to 3 razy taniej, bowiem w 2010 roku cena hurtowa cebuli wynosiła ok. 1,35. Kapusta kwaszona po 2,2 zł za kilogram, o 40% mniej. Ogórki kwaszone 3,75 zł/kg o 10% mniej. Bez zmian pozostają ceny jaj fermowych od 40 do 60 groszy za sztukę, jaj z chowu ekologicznego od 0,90 do 1,10 zł/szt.
Sezon na ryby
Jak zwykle w okresie przedświątecznym sklepu zwiększają zakupy ryb. Jak informuje Hubert Cieślak dystrybutor ryb na Rynku Hurtowym w Broniszach, w grudniu najchętniej kupujemy śledzie, karpie, pstrągi i sandacze. Ceny karpi oscylują na poziomie roku ubiegłego. Karpie świeże-patroszone (w lodzie) dystrybutor oferuje po 15,60 zł/kg. Śledzie matyjasy są średnio po 13 zł/kg i jest to o 1 zł drożej w porównaniu do grudnia zeszłego roku. Według dostawcy cena wynika ze zmniejszenia przez Norwegów limitów połowu śledzi.
Specjaliści podkreślają, że spożycie ryb charakteryzuje się znaczną sezonowością. Najwięcej ryb jadamy w grudniu ponad 1,1 kg na osobę (dane IER).Spożycie ryb słodkowodnych w grudniu to połowa ogólnego spożycia ryb w ciągu całego roku. Konsumenci coraz chętniej sięgają także po wędzone ryby. Hurtownia w Broniszach dostarcza ryby wędzone w tradycyjny sposób, co jest wyjątkiem na tym rynku. Ryby wędzi się na trocinach z naturalnego drewna, bez użycia sztucznych aromatów. Dzięki temu tak przygotowane ryby mają doskonałe walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Część odbiorców chętnie kupuje teraz także pstrągi i sandacze (ryby słodkowodne).
Ceny pstrągów świeżych w ofercie hurtowej Rynku Bronisze to 18,5 zł za kilogram, tańsze są okonie po 16 zł.kg, a sandacze są po 32 zł/kg.
Polska należy do krajów o niskim spożyciu ryb. Statystycznie spożywamy w Polsce około 13 kg ryb rocznie na osobę(dane IER). W całkowitej konsumpcji spożycie ryb słodkowodnych stanowi tylko 23%. Jednak należy podkreślić, że wzrosła konsumpcja pstrągów i karpi.
Specjaliści przewidują, że w najbliższym czasie konsumpcja ryb w Polsce zwiększy się do poziomu 13,8 kg na osobę m.in. za sprawą większej konsumpcji śledzi i łososi.
9082987
1