Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Prognozy dla wieprzowiny

24 czerwca 2008
Na rynku wieprzowiny nie powinno być źle w 2008 r. – przewiduje Komisja Europejska. Eksperci z Komitetu Doradczego ds. Wieprzowiny przedstawili prognozy cen wieprzowiny kl. E w krajach UE w dalszej części 2008 roku.

Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej średnia cena wieprzowiny w UE w III kwartale bieżącego roku powinna rosnąć do poziomu 163,61 euro za 100 kg. (ok. 5.8 zł/kg). Przewidywana w III kwartale cena może być na poziomie rekordowo wysokiej ceny osiągniętej w 2006 roku. W IV kwartale br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w krajach Wspólnoty obniży się do 154,80 euro za 100 kg. W całym 2008 roku średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w krajach Wspólnoty ukształtuje się na poziomie 151,17 euro za 100 kg, tj. będzie o prawie 11,6% wyższa od średniej ceny w 2007 roku.

Według ostatnich prognoz Eurostatu w 2008 roku produkcja brutto świń w krajach UE-27 wyniesie 255,3 mln sztuk, natomiast w UE-25 (bez Bułgarii i Rumunii) ukształtuje się na poziomie 248,5 mln sztuk. W I kwartale 2008 roku produkcja świń w UE-27 obniży się o 1,1% w stosunku do analogicznego okresu 2007 roku i wyniesie 64,3 mln sztuk. W II kwartale br. produkcja tych zwierząt spadnie o dalsze 1,2% do 61,3 mln sztuk, a w III i IV kwartale obniży się odpowiednio o 2,4% oraz 4,5%. W III i IV kwartale 2008 roku kraje UE- 27 wyprodukują odpowiednio 61,6 mln sztuk oraz 67,9 mln sztuk żywca wieprzowego.

W 2008 roku produkcja świń w Danii pozostanie na niezmienionym poziomie w stosunku do 2007 roku. W I kwartale 2008 roku produkcja tych zwierząt w Danii zwiększy się o 3,2% w
stosunku do I kwartału 2007 roku. W II kwartale br. produkcja wzrośnie o 4,8%, natomiast
w III kwartale dynamika wzrostu będzie wynosiła już tylko 0,4%. W ostatnim kwartale 2008
roku produkcja tych zwierząt w Danii obniży się o 7,8%.

W 2008 roku Francja wyprodukuje 25 mln 805 tys. sztuk świń, tj. o 1,2% mniej niż w 2007 roku. W I kwartale br. produkcja tych zwierząt we Francji zwiększy się jedynie o 0,1%, po czym w II kwartale obniży się o 1,9%. W III i IV kwartale 2008 roku produkcja żywca wieprzowego we Francji obniży się odpowiednio o 1,6% oraz 1,5%.

W bieżącym roku Niemcy wyprodukują 44 mln 216 tys. sztuk świń, tj. o 4,8% mniej niż w 2007 roku. W I kwartale br. produkcja tych zwierząt w Niemczech obniży się o 0,6%, natomiast w II kwartale br. spadnie o 1,1%. W III i IV kwartale 2008 roku spadki produkcji żywca wieprzowego będą większe, bowiem wyniosą one odpowiednio 7,5% oraz 9,1%.

W 2008 roku Polska wyprodukuje około 23 mln sztuk świń, co oznacza blisko 7% spadek w
stosunku do poziomu produkcji z 2007 roku. W I kwartale br. produkcja obniży się o 5,9% w
stosunku do I kwartału 2007 roku, natomiast w II i III kwartale br. spadnie odpowiednio o 9,1% oraz 7,1%.

W bieżącym roku Holendrzy wyprodukują prawdopodobnie 22 mln sztuk świń, tj. o 1% więcej niż przed rokiem. W I i II kwartale 2008 roku produkcja tych zwierząt w Holandii zmaleje odpowiednio o 0,2% oraz 0,6%. W III i IV kwartale br. Holendrzy wyprodukują odpowiednio o 3,4% oraz 1,4% więcej żywca wieprzowego niż w analogicznych kwartałach 2007 roku.

W 2008 roku Hiszpania, drugi największy producent świń w UE, wyprodukuje 41 mln 115 tys. sztuk tych zwierząt, tj. o 1,8% mniej niż w 2007 roku. W I kwartale 2008 roku produkcja świń w Hiszpanii obniży się o 2,1%, natomiast w II kwartale br. roku spadnie o 0,9%. W III kwartale br. produkcja żywca wieprzowego w Hiszpanii wzrośnie o 0,7%, po czym w IV kwartale ponownie spadnie o 4,4%.

Jak prognozuje Komisja Europejska, do 2014 roku produkcja tego gatunku mięsa będzie wzrastała w nieco wolniejszym tempie niż w latach 90-tych. Będzie to spowodowane wzrostem konkurencyjności ze strony mięsa drobiowego oraz wyższymi cenami pasz. W 2014 roku może ona osiągnąć poziom 22,7 mln ton, co oznacza 2,4% wzrost w stosunku do 2007 roku.

W prognozowanym okresie wieprzowina pozostanie nadal chętnie kupowanym gatunkiem mięsa przez konsumentów europejskich. W 2014 roku spożycie mięsa wieprzowego przypadające na jednego mieszkańca w UE-27 wzrośnie do 43,4 kg/osobę wobec 42,4 kg/osobę w 2007 roku. Warty zauważenia jest wzrostowy trend spożycia tego gatunku mięsa w nowych krajach Wspólnoty, na który wpłynie wzrost gospodarczy, a co za tym idzie rosnąca siła nabywcza społeczeństwa.

Według Komisji w prognozowanym okresie nie można oczekiwać wzrostu eksportu wieprzowiny do krajów trzecich. Przyczyną tego będzie rosnąca konkurencja krajów eksporterów, w których koszty produkcji są niskie. Nie bez znaczenia będzie również silna pozycja euro oraz słabsza dynamika wzrostu produkcji wieprzowiny na rynku unijnym. Komisja spodziewa się, że w prognozowanym okresie wzrośnie wymiana handlowa tym gatunkiem mięsa na rynku wewnętrznym.

POWIĄZANE

Trwające od początku lipca obniżki spowodowały, że tegoroczne rekordy cenowe na ...

Początek września przyniósł wyraźną korektę cen paliw w polskich rafineriach. Ku...

Na koniec wakacji e-petrol.pl ma dobre wiadomości dla kierowców - nie widać końc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę