Wybrane informacje z najnowszego rocznika IERiGŻ – PIB – Popyt na żywność Nr 16 z kwietnia 2015 r. na temat uwarunkowań kształtujących wielkość popytu, spożycia oraz poziomu wydatków gospodarstw domowych na żywność pochodzenia zwierzęcego, w tym udział mięsa drobiowego w strukturze spożycia.
W 2014 r. ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych, po trzynastu latach systematycznych wzrostów, uległy obniżeniu. W grudniu minionego roku, w porównaniu z grudniem 2013 r., zmalały one o 3,2%, w tym ceny żywności o 3,5%, podczas gdy rok wcześniej wzrosły odpowiednio o 1,5% i 1,7%. Spadek średniego rocznego poziomu cen detalicznych żywności i napojów bezalkoholowych w 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim wyniósł 0,9%, wobec wzrostu o 2,0% odpowiednio rok wcześniej. Deflacja na rynku żywnościowym była zjawiskiem nienotowanym od lat 2002-2003 r., a skala obniżek cen żywności była największa wśród krajów Unii Europejskiej. W 2014 r., w stosunku do 2013 r., najbardziej potaniały: cukier, jaja, tłuszcze zwierzęce wieprzowe, warzywa i ryż. W grudniu 2014 r. mniej niż przed rokiem konsumenci płacili m.in. za wieprzowinę (o 7,5%), drób (o 2,1%), wołowinę (o 1,7%) oraz przetwory mięsne i wędliny (o 1,3%). Ceny jaj zmalały o 1,7%.
Szacuje się, że w 2014 r. udział wydatków na żywność w całkowitych wydatkach gospodarstw domowych wyniósł 24,5% i był nieco mniejszy, niż rok wcześniej (24,9%). W okresie I-III kwartał 2014 r. wyniósł on 24,4%, wobec 24,8% w analogicznym okresie 2013 r., przy czym w gospodarstwach rolników kształtował się na poziomie 31,6%, a w gospodarstwach osób pracujących na rachunek własny – 20,8%.
Nastąpiło przesunięcie popytu w kierunku artykułów żywnościowych jakościowo lepszych, o wyższej wartości odżywczej i jednocześnie wyższej cenie jednostkowej ( np. ryby, wołowina, mięso gęsi, kaczek i indyków ) bądź bardziej przetworzonych, o wyższej wartości dodanej, również droższych ale wygodnych w użyciu, oszczędzających czas. Zjawiska te wskazują wyraźnie na ujawnienie się w zachowaniach konsumentów tzw. dochodowego efektu obniżenia ceny.
W gospodarstwach domowych rolników zmalał udział samozaopatrzenia w spożyciu artykułów mięsnych, mleka świeżego pitnego, twarogów i śmietany, masła, warzyw i ziemniaków, a wzrósł – w konsumpcji jaj, tłuszczów wieprzowych i owoców. Można przypuszczać, że w 2015 r. wydatki realne gospodarstw domowych na żywność wzrosną o 2,0-2,5% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Spożycie mięsa drobiu. Wydatki na mięso. Spożycie drobiu zwiększyło się z 26,1 kg do 26,5 kg, tj. o 1,5%.
Struktura przeciętnych miesięcznych wydatków gospodarstw domowych w Polsce w przeliczeniu na osobę ( w % ) :
- Wydatki na mięso i przetwory w % wydatków ogółem - 2013 r. - 6,7 %, I-III kw. 2014 r. - 6,5 %.
- Wydatki na mięso i przetwory w % wydatków na żywność - 2013 r. - 26,8 %, I-III kw. 2013 r. - 26,6 %.
Przeciętne miesięczne spożycie mięsa drobiu na osobę w gospodarstwach domowych - mięso drobiowe surowe - w 2013 r. - 1,51 kg; I-III kw. 2014 r. 1,49 kg.
7266647
1