Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska wśród liderów wzrostu produkcji wieprzowiny w UE

3 grudnia 2015

Według danych Eurostatu w ubiegłym roku uboje trzody chlewnej w zakładach ubojowych w UE-27 wyniosły 249,9 mln szt. o łącznej masie poubojowej około 22,2 mln ton. Liczba ubojów na przestrzeni roku zwiększyła się o 2,8 proc., ale na skutek większej przeciętnej masy tuszy, łączna masa wzrosła bardziej bo o 3,6 proc. - podaje Bank Gospodarki Żywnościowej.

Największy wzrost ubojów w ujęciu wagowym zanotowano w Niemczech (+184 tys. t), a następnie w Polsce (+133 tys. t), Hiszpanii (+110 tys. t) oraz w Danii (+83 tys. t).
Na bieżący rok Komisja Europejska przewiduje dalszy wzrost produkcji, lecz ma być on znacznie wolniejszy niż w roku ubiegłym.

 


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę