Polski eksport mrożonych truskawek w 2010 roku wyniósł 109,2 tys. ton, co oznacza wzrost o 15 proc. w stosunku do roku poprzedniego - podaje Foodnews. Jest to najwyższy poziom poza rokiem 2007, kiedy eksport polskich mrożonek wyniósł 126 tys. ton - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.
Dodają, że umacnia to Polskę na pozycji lidera wśród eksporterów tego produktu w krajach Unii Europejskiej. Nastąpił również wzrost wartości wywozu. Był on jednak relatywnie mniejszy ze względu na spadek cen truskawek i wyniósł 9 mld USD (do 136 mln USD z 127 mln USD w 2009 roku).
Głównymi odbiorcami polskich mrożonych truskawek są kraje Unii Europejskiej - Holandia i Niemcy z udziałem w eksporcie odpowiednio 37 proc. i 14 proc. Eksport do Rosji w porównaniu do 2009 roku wzrósł o jedną trzecią do rekordowego poziomu 6,7 tys. ton i w kolejnych latach również może zwiększyć się.
Rośnie także eksport polskich malin, które stały się w ostatnich latach bardzo popularne wśród przetwórców. Według danych Foodnews w 2010 roku wyniósł on blisko 48 tys. ton, tj. o 23 proc. więcej niż w roku poprzednim, w tym wywóz do Niemiec wyniósł nieco ponad 18 tys. ton.
Z drugiej strony spadek cen eksportowych był tak duży, że obniżyła się wartość eksportu - o 1 proc. W 2010 roku za tonę polskich mrożonek z malin płacono 2100 USD, podczas gdy w 2009 roku cena ta wynosiła 2634 USD/tonę.
W 2010 roku nastąpiło również wyraźne ożywienie w handlu mrożonymi czarnymi porzeczkami. Polski eksport u ujęciu ilościowym wyniósł blisko 22 tys. ton, i był aż o 24 proc. wyższy niż przed rokiem. Podobnie jednak jak w przypadku innych mrożonek, ceny czarnych porzeczek znacznie się obniżyły, przez co wartość eksportu wzrosła tylko o 7 proc. Za tonę tego produktu w 2010 roku płacono 1143 USD, o 14 proc. mniej niż rok wcześniej.
Z 38 proc. udziałem w eksporcie, największym odbiorcą polskich czarnych porzeczek były Niemcy. Polska wyeksportowała za zachodnią granicę blisko 8,4 tys. ton mrożonej czarnej porzeczki (21 proc. więcej niż przed rokiem) o wartości 9,8 mln USD. Ważnym odbiorcą była też Rosja, która skupiła prawie 3,4 tys. t ton mrożonek - aż o 69 proc. więcej niż w 2009 roku.
Więcej polscy producenci wyeksportowali również mrożonek z czerwonej porzeczki. W ujęciu ilościowym sprzedaż zagraniczna tego produktu wyniosła nieco ponad 13 tys. ton i była o 7 proc. większa niż przed rokiem. Blisko połowa, bo aż 6 tys. ton porzeczki czerwonej zostało sprzedane do Niemiec, 14 tys. ton trafiło natomiast na rynek holenderski. Eksport czerwonych porzeczek staje się jednak coraz mniej opłacalny, już drugi rok z rzędu obniżyła się wartość eksportu tego produktu z Polski.