Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że w sierpniu br. na krajowym rynku mleka przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu podrożały przede wszystkim produkty stałe (mleko w proszku, masło), a także sery i twarogi, natomiast artykuły płynne nieznacznie potaniały.
Największe zmiany odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, którego ceny w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 5%, kształtując się na poziomie o niespełna 1% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Masło w blokach podrożało o ponad 2% w relacji miesięcznej, nadal jednak pozostawało o prawie 25% tańsze, niż przed rokiem.
Ceny serów zwiększyły się przeciętnie o około 1% wobec lipca br. i były o blisko 6% niższe w relacji rocznej.
Artykuły płynne potaniały w stosunku do wcześniejszego miesiąca średnio o 1,5%, niemniej były o ponad 1% droższe niż w ubiegłym roku.
Zważywszy na poprawę koniunktury na europejskim i światowym rynku mleka oraz nadal słabego złotego spodziewamy się, że w kolejnych tygodniach powyższe tendencje utrzymają się.