Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska: Droższe przetwory mleczarskie

12 września 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że w sierpniu br. na krajowym rynku mleka przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu podrożały przede wszystkim produkty stałe (mleko w proszku, masło), a także sery i twarogi, natomiast artykuły płynne nieznacznie potaniały.

Największe zmiany odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, którego ceny w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 5%, kształtując się na poziomie o niespełna 1% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Masło w blokach podrożało o ponad 2% w relacji miesięcznej, nadal jednak pozostawało o prawie 25% tańsze, niż przed rokiem.
Ceny serów zwiększyły się przeciętnie o około 1% wobec lipca br. i były o blisko 6% niższe w relacji rocznej.
Artykuły płynne potaniały w stosunku do wcześniejszego miesiąca średnio o 1,5%, niemniej były o ponad 1% droższe niż w ubiegłym roku.
Zważywszy na poprawę koniunktury na europejskim i światowym rynku mleka oraz nadal słabego złotego spodziewamy się, że w kolejnych tygodniach powyższe tendencje utrzymają się.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę