Według opublikowanych przez IERiGŻ-PIB (Rynek rolny, marzec 2011 r.) danych dotyczących handlu zagranicznego owocami i warzywami wynika, że w 2010 roku wartość eksportowanych warzyw z Polski, w porównaniu do 2009 roku, wzrosła o ponad 13 proc. - informują analitycy BGŻ.
Do przyczyn wzrostu wartości należy przede wszystkim zaliczyć wzrost cen w eksporcie, co było wynikiem słabszych zbiorów w krajach Unii Europejskiej i wzrostu zapotrzebowania na warzywa na rynkach zagranicznych. Mniejsze zbiory krajowych warzyw sprawiły jednak, że do sprzedaży na rynki zagraniczne kierowano mniejsze ilości tych produktów.
Wolumen eksportu pomidorów, które stanowią największy udział w wartości sprzedaży zagranicznej polskich warzyw zmniejszył się o blisko 4% w porównaniu do 2009 roku. Spadek eksportu cebuli i kapusty białej r/r wyniósł natomiast odpowiednio 13 i 15%. Wzrost cen eksportowych tych produktów był jednak relatywnie większy. Eksporterzy za pomidory świeże mogli otrzymać średnio o 33% wyższą cenę niż w roku poprzedzającym, ceny cebuli i kapusty białej w analogicznym okresie wzrosły odpowiednio o 32 i 60%.
Mniejsza podaż na rynku krajowym spowodowała, że nastąpił zdecydowany wzrost importu świeżych warzyw. Wysokie ceny sprawiły, że zwiększyła się wartość wszystkich importowanych warzyw, przez co saldo handlu zagranicznego tymi produktami w porównaniu do roku 2009 uległo pogorszeniu. Przyczynił się do tego również relatywnie mocny złoty (w odniesieniu do 2009 roku), który obniżał opłacalność eksportu. Dodatkowo wysokie ceny na rynku krajowym sprawiały że rynek ten stanowił alternatywę dla eksportu, co również powodowało, że stosunkowo mniej tych produktów sprzedawano za granicę.