Jakość owoców jest tragiczna – są źle wykształcone, mają mało cukru, i dużo pleśni. Poszukiwanie najlepszych truskawek spowodowało na rynku prawdziwe szaleństwo cenowe.
W niektórych zakładach, tak jak w Łódzkiem czy Świętokrzyskiem ceny skupu osiągnęły 4 złote 20 groszy za kilogram. Tyle maksymalnie można dostać za owoce bez szypułki. Jedynie w zachodniopomorskiem producenci dostają 3 złote 40 groszy.
CENY SKUPU AGRESTU W ZAKŁADACH PRZETWÓRCZYCH zł/kg
woj.podkarpackie 2,10 – 2,30
woj.łódzkie 2,40
woj.mazowieckie 2,50
woj.lubelskie 2,70
woj.świętokrzyskie 2,80
woj.dolnośląskie 3,00
Bardzo drogi jest agrest. W porównaniu z ubiegłym sezonem ceny skupu w zakładach przetwórczych są trzykrotnie wyższe. Firmy, które muszą wywiązać się z kontraktów już mają problemy z kupieniem odpowiednich ilości.