Podczas gdy skup jabłek przemysłowych praktycznie już zakończono, owoców deserowych jest teraz pod dostatkiem.
W handlu hurtowym w zależności od odmiany kilogram kosztuje od 1 zł 30 groszy do 3 złotych. Spółdzielnie ogrodnicze za skupowane owoce oferują maksymalnie 2 i pół złotego za kilogram. Ceny choć minimalnie spadają, ze względu na większą podaż, to i tak są dwa razy wyższe niż przed rokiem.
Co będzie dalej zależy głównie od tego jak uda się przechować owoce, a to zdaniem sadowników, może być w tym sezonie wyjątkowo trudne. Jabłka zrywano zbyt późno, bardzo duże, zabrakło też koniecznych oprysków. To wszystko powoduje, że owoce już się psują. To co zostanie może być więc drogie.
Warzywa
zł/kg
ceny skupu w przetwórniach
kalafiory
1,00 – 1,07
brokuły
1,45 – 1,48
pory
0,60 – 0,70
selery
0,55 – 0,65
ziemniaki
0,31 – 0,32
buraki
0,20 – 0,23
Miejsce jabłek zajęły teraz w przetwórniach przed wszystkim cebula i warzywa korzeniowe. Kalafiorów, brokułów czy nawet brukselki skupuje się coraz mniej. Tej ostatniej być może ze względu na wysoka cenę.
Warzywa spod osłon
zł/kg
ceny skupu w spółdzielniach
ogórki
3,00 – 8,00
pomidory
3,50 – 6,00
Drożeją warzywa ciepłolubne. To co oferuje rynek to już głównie import, podaż krajowego towaru gwałtownie spada. Produkcja przestała być opłacalna nie tylko ze względu na konieczność dogrzewania, ale i doświetlania upraw. W ciągu tygodnia ogórki zdrożały o 10, pomidory o 20 %.
6490532
1