Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że w sierpniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności ukształtował się na poziomie 231 punktów, tj. praktycznie niezmienionym wobec lipca br. i 26% wyższym wobec analogicznego okresu poprzedniego roku.
Z kolei sam indeks cen przetworów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny) istotnie obniżył się wobec lipca (o ponad 3%) i wyniósł 221 punktów (co oznacza, iż w sierpniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 121% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Niższy wobec wcześniejszego miesiąca poziom indeksu jest przede wszystkim wynikiem tanienia mleka w proszku oraz kazeiny (o około 6% w relacji miesięcznej). Nieznacznie zmniejszyły się także ceny masła i serów - odpowiednio o 4% i 1% m/m.
Wydaje się zatem, iż rekordy ustanowione w IV kwartale 2007 r. (269 punktów w listopadzie) nie zostaną w tym roku powtórzone.
Potwierdzeniem utrzymywania się presji na obniżki cen przetworów mleczarskich są wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych zorganizowanej przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade. W dniu 6 września notowania cen pełnego mleka w proszku (PMP) ponownie osłabiły się (o 1,6%) wobec końca sierpnia br., kształtując się na poziomie 3314 USD/t (średnia dla wszystkich kontraktów), przy czym w przypadku najbliższego kontraktu (listopad 2011 r.) cena spadła o ponad 3% do 3235 USD/t. Mniejsze zmiany odnotowano w odniesieniu do OMP (spadek o 2,5%), wzrosły natomiast notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego - o prawie 4%.
Spadkom cen sprzyja m.in. pogorszenie sytuacji gospodarczej na świecie oraz rosnąca produkcja mleka. W samej Unii Europejskiej dostawy mleka w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. przekroczyły o 1,9 mln t poziom z analogicznego okresu 2010 r., co oznacza przyrost o 2,3%. Skup surowca w krajach UE-15 zwiększył się o około 2,5%, natomiast w UE-10 o około 1,9%. W Rumunii i Bułgarii w tym samym czasie odnotowano spadek towarowej produkcji mleka.