Według Banku Gospodarki Żywnościowej, krajowe warzywa są tańsze w porównaniu do roku poprzedniego. Dotyczy to znacznej części gatunków warzyw które są obecnie oferowane. W dużym stopniu potaniała kapusta, która na rynku hurtowym w Broniszach, zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa, w dniu 18 VIII 2011 r. kosztowała 1,20-1,50 zł/kg podczas gdy rok wcześniej 2,50-3,00 zł.
Warzywa są tańsze w porównaniu do roku poprzedniego
Znaczny spadek cen zanotowały także kalafiory, za które trzeba zapłacić 1,50-1,80 PLN/szt. wobec 2,75-4,00 PLN w roku ubiegłym. Tańsze są również ziemniaki, buraki ćwikłowe, sałata czy też pietruszka. Duży spadek cen widoczny jest w przypadku pomidorów spod osłon, które kosztują 1,10-2,00 PLN/kg wobec 2,00-3,00 PLN w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Mniej, niż rok wcześniej za warzywa płacą także zakłady przetwórcze. Według monitoringu cen prowadzonego przez Ministerstwo, cena skupu kalafiorów i brokułów różyczkowanych w dniach 8-9 sierpnia br. była średnio o 10 groszy/kg niższa w porównaniu do roku poprzedniego. Ogórki do konserwowania w tym samym okresie potaniały natomiast o 40-50 groszy na kilogramie.
Jedną z przyczyn niskich cen jest niewielki popyt oraz słaba jakość oferowanych warzyw, która wynika z nienajlepszego przebiegu pogody w okresie wegetacji. Niska jakość z dużym prawdopodobieństwem odbije się negatywnie na wartości przechowalniczej warzyw z tegorocznych zbiorów. Ich podaż zimą oraz wiosną przyszłego roku może być z tego powodu niższa, co może przełożyć się na wzrost cen. Należy zaznaczyć, że podaż warzyw w tym roku i tak może być niewielka. Jak przewiduje GUS ich zbiory mogą być zbliżone do nieudanych ubiegłorocznych.