Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na początku kwietnia podrożała wieprzowina oraz mięso drobiowe. Tańsze było mięso wołowe

19 kwietnia 2011
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 04-10.04.2011 r. za żywiec wieprzowy dostawcy w Polsce otrzymywali przeciętnie 4,43 zł/kg, tj. o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 6 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 21 proc. więcej niż rok wcześniej.
W Polsce, w skupie bydła, od dwóch tygodni utrzymuje się natomiast obniżka cen. W dniach 04-10.04.2011 r. zakłady mięsne skupowały żywiec wołowy przeciętnie po 5,40 zł/kg wobec 5,44 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 1 proc. więcej niż przed miesiącem i o 19 proc. więcej niż rok wcześniej.
W analizowanym okresie krajowe ceny skupu drobiu osiągnęły rekordowo wysoki poziom. Za kurczęta brojlery płacono średnio 3,87 zł/kg, a za indyki 5,39 zł/kg, o około 2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca ceny kurcząt były wyższe o 1 proc., a indyków o 6 proc. Za wymienione gatunki drobiu podmioty skupujące płaciły odpowiednio o 22 proc. i o 25 proc. więcej niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę